Ion Iliescu, despre cvorumul la referendum de 30%: E de reflectat asupra acestui lucru

| 09 mai, 2013

Fostul preşedinte Ion Iliescu  consideră că este de reflectat asupra propunerii privind reducerea cvorumului la referendum. În opinia acestuia, pentru democraţie este bine de menţinut pragul de 50 %, dar, în acest caz, trebuie ca referendumul să aibă loc timp de două zile, pentru ca cetăţenii să se poată prezenta la vot.

Preşedintele de onoare al PSD consideră că experienţa de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui de anul trecut, dar şi prezenţa la vot redusă din ultimii ani din toate ţările europene sunt două argumente solide în favoarea păstrării cvorumului de 50% în cazul unui referendum naţional.

"Este de reflectat asupra acestui lucru. Experienţa cu referendumul de anul trecut arată ceva. În primul rând, cred că trebuiau programate două zile, ca toată lumea să meargă la vot sau atunci pragul sigur e de discutat. Pentru forţa democraţiei este bine să fie peste 50 %, dar atunci sa acorzi şi timpul necesar ca omul să participe, pentru că în toată Europa participarea la vot e mai slabă decât a fost în momentele cu mai multă agitaţie politică, cu mai multă animaţie politică. Acum lumea nu prea mai merge la vot ca şi în ţări cu mare tradiţie", a declarat Ion Iliescu, la Biblioteca Naţională a României.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus recent, la Senat, o iniţiativă legislativă care vizează modificarea Legii referendumului, prin care se propune ca un astfel de scrutin să fie validat dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, faţă de 50% cât este acum prevăzut în actul normativ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ