Ionuț Dumitru: Reducerea evaziunii fiscale cu două puncte procentuale ar aduce bugetul României pe excedent

| 11 mar, 2014

Reducerea evaziunii fiscale cu două punte procentuale, de la 14% din PIB cât este în prezent, ar aduce bugetul României pe excedent, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

"Două puncte din 14% din PIB nu reprezintă mare lucru. Dar dacă vrem să luăm din evaziunea fiscală și să aducem la buget, trebuie să reformăm sistemul. Partea de transparentizare a cheltuielilor este obligatorie. Nu o să fac pe nimeni să îmi plătească corect taxele și impozitele dacă nu se simte pe poziție de egalitate și nu este tratat corect din perspectiva relației cu statul", a explicat Ionuț Dumitru, conform Agerpres.

În ceea ce privește discuțiile referitoare la creșterea gradului de încasare, Ionuț Dumitru afirmă că sunt "lungi și fără rezultate", același lucru observându-se și în cazul reorganizării ANAF.

Președintele Consiliului Fiscal a dat exemplul Bulgariei care colectează mai mult ca procent în PIB, cu o cotă de TVA de 20%, față de România, cu o cotă de 24%. Și în privința gradului de colectare a TVA, Bulgaria stă mult mai bine, cu 85%, față de 52% în România.

'În România încasăm doar jumătate, respectiv 52%. Diferența pe care nu o încasăm, de 48%, este cea mai mare din Europa. Bulgaria colectează 85% din TVA care ar trebui încasată', a mai spus Dumitru.

Tag-uri: ANAF, Ionuţ Dumitru, pib
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ