Isarescu: Creșterea economică se va accelera și profitabilitatea băncilor se va îmbubătăți

| 25 iun, 2013

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, s-a arătat în general optimist în ceea ce privește evoluția economică și a sistemului bancar autohton într-o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

"Inflaia a urmat un inegal trend descendent, volatilitatea fiind  în mare parte generată de componentele non core. Sperăm la reintrarea în intervalul-țintă în ultima jumătate a anului 2013. Creșterea economică se va accelera  ca urmare a industriei, în special a celei orientate spre export (auto). Datoria publică rămâne cu mult sub criteriul Maastricht. Intermedierea financiară s-a întors la nivelul din 2008, înregistrând rate real negative de creștere anuală a stocului de credite către companii și populație. Avem de asemenea o scădere semnificativă a creditelor de consum denominate în monedă străină iar vârful ratei creditelor neperformante este pe cale să fie atins. Sistemul bancar rămâne lichid și bine capitalizat. Profitabilitatea băncilor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele luni", a declarat Mugur Isărescu.

Potrivit informărilor BNR, sistemul bancar a înregistrat în primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decît în primele trei luni din 2012, după ce a închis anul trecut cu o pierdere netă record, de peste 2 miliarde lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ