Isărescu: Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor; atenție la dozaj!

| 15 noi, 13:59

Banca Națională a României susține creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în funcție de productivitatea muncii, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

“Suntem pentru creșterea consumului și a salariilor, dar cu dozajul necesar, în relație cu productivitatea. Că se măsoară greu? Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabilești o relație directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanța de plăți. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poți să minți. Student cercetător la Institutul Mondial asta am învățat”, a spus Isărescu la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, conform Agerpres.

În altă ordine de idei, șeful BNR a afirmat că deprecierea cursului este un efect, nu o cauză.

“Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor, atenție la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul și momentul... Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău decât...”, a precizat guvernatorul BNR.

“Aud că suntem noi împotriva intrării în zona euro. Hai măi! Suntem singura instituție care ținem de 7-8 ani un comitet de trecere la euro și nu a fost vizitat mai de nimeni. A fost odată un premier, un ministru de finanțe și noi suntem împotrivă? De ce? Pentru că spunem că trebuie să intrăm pregătiți în zona euro ca să beneficiem de acest lucru?”, a spus Isărescu.

El a precizat că acum există o “fereastră de oportunitate” pentru a trece la euro.

“Este acum, într-adevăr, o fereastră de oportunitate, cum a fost și în anul 2000. Și în anul 2000 am forțat politic intrarea în 2007. Hai să învățăm ceva de acolo. Această instituție care a salutat pentru intrarea în UE a plătit. Ce este criza creditelor în franci elvețieni sau euroizarea, decât un produs secundar al faptului că am intrat în 2007 liberalizând contul de capital relativ prematur, înainte de a fi pregătiți, cu dobânzi mari la leu pe plan intern pentru că aveam inflație? Atunci haideți să învățăm din lecția trecutului”, a precizat guvernatorul BNR.

Sursa: Agerpres

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ