Isărescu: Tranziţia în sensul economiei de piaţă s-a terminat dar o altă tranziţie s-a născut

| 24 iul, 2013

Tranziţia în sensul economiei de piaţă s-a terminat dar o altă tranziţie s-a născut, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul evenimentului "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizat de BNR şi Finmedia.

Parafrazân naşterea bebeluşului regal în Marea Britanie, Mugur Isărescu a declarat că "tranziţia încheiat, trăiască tranziţia". Să nu vă aşteptaţi să vă spunem aici mari noutăţi. Munca, muncă şi productivitate, în asta consta secretul reuşitei. Obiectivul principal pentru perioada economică este să creştem economic astfel încât să creăm locuri de muncă. Un exerciţiu major este să găsim o soluţie de durată la problema creşterii numărului de contribuabili. Altfel, nu putem atinge o creştere economica sustenabilă", a spus Isărescu.

Conform acestuia, aproape tot deficitul bugetar vine de la bugetul de pensii iar asta e o mare problemă. "Dacă accelerăm creşterea economică mai ales în perioade electorale nu facem decât să accentuăm declinul în perioadele post-electorale. Trebuie să finalizăm infrastructurile din România. Să le terminăm odată pentru totdeauna. Nu mă refer numai la infrastructurile de transport ci şi la cele din sănătate şi resurse umane", a mai spus guvernatorul Băncii Centrale.

Acesta a adăugat că faţă de anii trecuţi vede două nuanţe. "Am discutat cu oameni de afaceri de la noi şi toţi asta cereau: stabilitate şi încredere. Primul accent ar fi exact aceasta macrostabilitate pentru că niciodată nu am dus-o la sfârşit sau, chiar daca am dus-o, imediat am încălcat-o. Nu trebuie să ne mai atingem de compactul fiscal ci să respectăm ceea ce înseamnă stabilitatea. Lipsa de macrostabilitate ataca democraţia. Vii după un dezechilibru major cu măsuri de  austeritate- ăsta este un atac la democraţie. Primul accent pe care l-aş pune pentru următorii 10-20 de ani este:  Niciun pas înapoi de la stabilitate. Al doilea accent trebuie pus pe resursele interne, nu pe cele externe. Nu mă refer doar la resurse naturale ci şi la cele umane. La forţa de muncă, care e un factor esenţial al creşterii. Mă mai refer la economisirea internă care în parte s-a refăcut. Mă mai refer la alte active, cum este pământul. Încă nu e introdus cum trebuie în circuitul fiscal. Drepturile de proprietate încă sunt neclare, justiţia functionează aşa cum funcţionează...", a mai spus Isărescu.

Acest a mai afirmat că aportul dintre pensionare şi forţa de muncă contribuabilă reprezintă un dezechilibru major pentru următorii 10 - 15 sau chiar 20 de ani. "Fără o soluţie de durată, aici creşterea numărului de contribuabili în general şi de contribuabili la bugetele sociale, celălalt obiectiv, creşterea economică echilibrată, nici nu se poate atinge. Suntem în situaţia în care aproape tot deficitul bugetului consolidat în România provine din contul de pensii şi acest lucru este extrem de important. Faţă de trecut cred că cuvântul sustenabil este esenţial dacă înţelegem prin el nu foc de paie, nu cicluri scurte, ci o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată", a spus Isărescu.

Tag-uri: mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ