John Bercow: Parlamentul britanic percepe România ca pe un partener deplin, dinamic şi egal în UE

| 29 mai, 2013

Preşedintele Camerei Comunelor din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, John Bercow,  a declarat că Parlamentul britanic percepe România ca pe un partener deplin, dinamic şi egal în UE, în Naţiunile Unite şi în toate instituţiile internaţionale din care fac parte cele două ţări. De asemenea, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor doreşte ca românii să se bucure de toate drepturile pe care le au ceilalţi europeni.

Aflat în vizită oficială în România, John Bercow a declarat că Parlamentul britanic vede România ca pe un partener deplin, dinamic şi egal în UE, în Naţiunile Unite şi în toate celelalte instituţii internaţionale din care facem parte cu toţii şi în care încercăm să ne exercităm influenţa. "Parteneriatul nostru în NATO este de o importanţă supremă, sunteţi prieteni de încredere, sunteţi prieteni solizi şi pe care ne putem baza şi puteţi să fiţi siguri că această prietenie este foarte apreciată", a punctat John Bercow, în discursul "Rolul şi importanţa parlamentelor într-un sistem democratic" susţinut în plenul Camerei Deputaţilor.

"Noi în tăcere vă invidiem vitalitatea. Suntem cea mai veche democraţie, dar există foarte multe avantaje în posibilitatea de a construi ceva nou cum poate face o nouă democraţie. Putem să învăţăm unii de alţii. Parlamentul britanic şi poporul britanic sunt dedicaţi să facem acest parteneriat să funcţioneze atât la nivel general, cât şi la nivel individual. Relaţia pe care o vreau cu voi şi pe care probabil şi voi o vreţi cu noi este mult mai profundă decât înţelegerea pur politică, care să se petreacă la nivelul actorilor de elită din societatea noastră. Parlamentul este expresia întregului popor şi o face într-un mod în care niciun guvern nu o poate face oricât de popular sau înţelept ar fi", a spus Bercow.

La rândul său, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat convingerea că această vizită va contribui la consolidarea legăturilor dintre Parlamentul României şi Parlamentul Regatului Unit.

"Cred cu tărie că prin intensificarea cooperării interparlamentare putem răspunde mai bine aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la noi şi obiectivelor comune ale celor două ţări. Noi vrem ca cetăţenii noştri, românii, să se bucure de toate drepturile pe care le au ceilalţi cetăţeni europeni şi pentru atingerea acestui deziderat suntem hotărâţi să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat în relaţia cu partenerii europeni", a afirmat Zgonea.

El a subliniat că între România şi Regatul Unit există un parteneriat strategic caracterizat de relaţii apropiate de cooperare în plan internaţional, atât în principalele dosare europene, cât şi în cele bilaterale.

"Marea Britanie este şi va fi un partener strategic al ţări noastre, am convingerea că legăturile de prietenie dintre parlamentele noastre vor susţine dezvoltarea acestui parteneriat. De asemenea, cred că în cadrul cooperării interparlamentare vom avea foarte multe de învăţat unii de la ceilalţi. Parlamentul Regatului Unit are o tradiţie seculară şi este în multe privinţe un model de urmat de forurile legislative din toată lumea", a punctat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea le-a spus deputaţilor prezenţi la şedinţă că John Bercow este preşedintele Camerei Comunelor din iunie 2009, fiind reales în această funcţie după alegerile parlamentare din mai 2010.

Oficialul britanic s-a declarat emoţionat de primirea făcută şi a amintit că strămoşii săi din partea tatălui provin din România.

Preşedintele Camerei Comunelor a subliniat că se află în România "ca patriot britanic şi ca parlamentar mândru". "Vin aici ca să întâlnesc şi să cunosc patrioţi şi parlamentari români mândri pentru că limba Parlamentelor este cea pe care o vorbim cu toţii în moduri diferite, dar până la urmă foarte, foarte asemănătoare", a mai spus Bercow

Preşedintele Camerei Comunelor a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, John Bercow, efectuează o vizită oficială în România. Agenda vizitei sale cuprinde miercuri un discurs în plenul Camerei Deputaţilor despre rolul şi importanţa parlamentelor într-un sistem democratic, întrevederi cu Valeriu Zgonea, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi cu premierul Victor Ponta. John Bercow va fi primit şi de preşedintele Traian Băsescu.






loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ