Judecătoarea Viorica Dinu, audiată joi în dosarul de mită

| 12 dec, 2013

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) urmează să o audieze joi pe judecătoarea Viorica Dinu, principala suspectă, alături de magistratul Antonela Costache, în dosarul privind mai multe fapte de corupţie.

Majoritatea inculpaţilor din dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu şi-au recunoscut vina luni şi au cerut să beneficieze de articolul 320 indice 1 din Codul de procedură penală privind reducerea pedepsei în urma recunoaşterii faptelor.

Doi dintre inculpaţii care doresc reducerea pedepsei cu o treime, soţii Daniela şi Daniel Petre, şi-au recunoscut faptele, însă au ţinut să menţioneze că nu au sprijinit niciun grup infracţional organizat şi au cerut schimbarea încadrării juridice.

Jurista Daniela Petre a povestit că a cunoscut-o pe judecătoarea Viorica Dinu într-o vacanţă, pe o plajă din Turcia, însă s-au întâlnit întâmplător, fără a merge împreună acolo. Ulterior, Daniela Petre a vizitat-o de mai multe ori pe Viorica Dinu şi i-a înmânat acesteia diferite plicuri de la soţul său, care era implicat în dosarul lui Dinel Staicu.

La rândul său, Daniel Petre, aflat în arest preventiv, a recunoscut că s-a întâlnit cu inculpata Alina Răducan, unul dintre avocaţii lui Dinel Staicu care, potrivit lui Daniel Petre, avea ca singur obiectiv acela de a se ocupa de punerea în libertate a lui Staicu.

'I-am trimis, prin soţia mea, un bileţel, prin care am întrebat-o pe judecătoarea Viorica Dinu ce ştie despre dosarul lui Dinel Staicu şi dacă el poate fi pus în libertate. Dinu mi-a răspuns că eliberarea lui este fezabilă, în termen legal, deoarece a efectuat doi ani de detenţie preventivă', a declarat Daniel Petre.

El a mai povestit că i-a dat, împreună cu Alina Răducan, 5.000 euro grefierului Sorin Vasilescu de la Tribunalul Bucureşti, pentru a repartiza dosarul la completul unde se afla judecătoarea Dinu.

În total, ar fi fost ceruţi lui Marian Staicu, fratele lui Dinel, 150.000 euro, dintre care 145.000 euro au ajuns la judecătoarea Viorica Dinu, pentru a fi pronunţată o soluţie de eliberare din arest.

Banii au fost restituiţi însă, deoarece completul din care mai făceau parte încă două judecătoare a respins recursul lui Dinel Staicu şi acesta a rămas în arest preventiv.

Viorica Dinu şi Antonela Costache se află în arest preventiv, fiind trimise în judecată într-un dosar în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, Viorica Dinu, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală (nu mai deţine funcţia de magistrat în urma demisiei), este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) şi trei infracţiuni de luare de mită.

Antonela Costache, judecătoare la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală (în prezent suspendată din funcţie), este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi trei infracţiuni informatice.

DNA susţine că, în luna ianuarie, grefierul Sorin Vasilescu de la Tribunalul Bucureşti a primit 5.000 de euro de la avocaţii Ileana Răducan şi Costel Petre, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât dosarul privind eliberarea din arest a omului de afaceri Dinel Nuţu (fost Staicu) să fie repartizat la un complet din care făceau parte şi cele două judecătoare.

De asemenea, Sorin Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu Antonela Costache, a pretins de la Ileana Răducan suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine iar 100.000 de euro pentru cealaltă judecătoare, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.

Totodată, pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, Marian Staicu i-a remis avocatului Costel Petre suma de 60.000 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ