Kelemen Hunor: Statul negociază cumpărarea 'Cuminţenia Pământului' a lui Brâncuşi

| 08 oct, 2014

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seară, la Sfântu Gheorghe, că statul continuă negocierile pentru cumpărarea sculpturii 'Cuminţenia Pământului' a lui Constantin Brâncuşi.

'Astăzi (miercuri - n.r.) a fost o întâlnire între comisia formată de Guvern, de Ministerul Culturii şi reprezentanţii proprietarilor. (...) Nu am discutat un preţ, nu am negociat astăzi preţul, urmează să cerem o expertiză independentă, avem nevoie şi noi şi proprietarii de o astfel de expertiză. Trebuie să ţinem cont şi de legislaţia actuală că această operă nu va pleca din ţară, nu are cum să plece din ţară. Trebuie să ţinem seama şi de importanţa lucrării şi probabil că în următoarele două-trei săptămâni - o lună vom continua negocierile, asta e sigur. Probabil vom avea şi o expertiză, trebuie să găsim un expert independent agreat de toate părţile şi apoi vom lua o decizie, inclusiv o decizie în ce priveşte preţul ce poate fi oferit de statul român. Eu foarte mult aş dori ca această operă să rămână în proprietatea statului în cazul în care proprietarii o vând. (...) Nu pot să dau detalii despre negocieri, nu pot da detalii despre strategia de negociere (...), dar preocuparea noastră este de a cumpăra această lucrare. Dacă toate condiţiile vor fi îndeplinite, atunci eu voi opta, în calitate de membru al Guvernului şi în calitatea mea de ministru al Culturii, pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi', a spus Kelemen Hunor. 

Sculptura 'Cuminţenia Pământului' de Constantin Brancuşi, care este evaluată la circa 20 milioane euro şi face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. Capodopera este clasată în categoria 'Tezaur' a Patrimoniului cultural naţional. 

Kelemen Hunor a făcut această declaraţie la finalul unei dezbateri electorale la care a participat în calitate de candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) pentru Preşedinţia României, dezbatere ce a avut ca temă relaţia dintre majoritate şi minoritate şi proiectul de autonomie a Ţinutului secuiesc, iniţiat de UDMR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ