Klaus Iohannis a retrimis în Parlament una dintre legile justiţiei, după ce a contestat-o şi la CCR

| 15 iun, 14:25

Klaus Iohannis retrimite în Parlament una dintre legile justiţiei, legea 304 privind oraganizarea judiciară, anunţă Administraţia Prezidenţială. Legea a fost deja contestată la CCR, atât de Klaus Iohannis, cât şi de PNL.

În cerere, Iohannnis precizează că unele dispoziții sunt neclare, lipsite de coerență și previzibilitate, putând afecta exigențele constituționale. Dacă Parlamentul nu va modifica legea, atunci Klaus Iohannis nu mai are incotro: va promulga legea în aceaaşi formă.

Redăm, în continuare, justificarea lui Klaus Iohannis în care anunţă de ce a întors legea organizării judiciare în Parlament:

"Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară vizează intervenții legislative de substanță ale unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementează activitatea autorității judecătorești. Prin conținutul lor normativ, unele dintre aceste dispoziții sunt neclare, lipsite de coerență și previzibilitate, putând afecta exigențele constituționale și standardele europene și internaționale în materie de independență".

Principala prevedere a legii organizării judiciare este înființarea Secției speciale de investigare a faptelor săvârșite de magistrați, în cadrul Parchetului General, pe care Curtea Constituțională a găsit-o constituțională.

Preşedintele a reclamat la CCR, inclusiv secţia specială pentru procurori şi magistraţi - aşa numita Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"Legea pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma ajunsă la promulgare după deferirea ei de trei ori Curţii Constituţionale şi reexaminarea de către Parlament pentru a fi pusă de acord cu deciziile de neconstituţionalitate adoptate de jurisdicţia constituţională, încă mai conţine unele prevederi neconstituţionale", se arată în sesizarea lui Iohannis.

Potrivit documentului, primul punct din legea dedusă controlului de constituţionalitate stabileşte că "Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ