Klaus Iohannis îl depășește pe șeful său de partid Antonescu la capitolul încredere

| 16 aug, 2013

Dincolo de meritele primarului Sibiului, ascensiunea lui Klaus Iohannis apare în mod evident în contextul dezinteresului și absenței prelungite de pe scena politică a lui Crin Antonescu, candidatul oficial al USL în cursa pentru Cotroceni din 2014.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se bucură de încrederea a 30,2% dintre români, în timp ce în preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-au declarat încrederea 29,6% dintre cei chestionaţi, Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, se află pe un trend ușor ascendent în ceea ce priveşte încrederea, în timp ce Crin Antonescu scade sub pragul de 30%, după o evoluție sinuoasă marcată de mici creșteri și scăderi. Iohannis se bucură de încrederea a 30,2% dintre subiecți. În iulie, 29,6% dintre români au declarat că au încredere în Crin Antonescu, în comparaţie cu sfârşitul lui mai, când nivelul de încredere în preşedintele PNL era de 30,8%. Acestea sunt datele pe care le relevă un sondaj INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul”.

Performanţa lui Klaus Iohannis de a-l depăşi la capitolul încredere pe Crin Antonescu atrage atenția în condițiile în care primarul Sibiului a primit recent o decizie de incompatibilitate din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Totuşi, având în vedere că datele cercetării sociologice au fost culese în intervalul 12-21 iulie 2013, acestea nu au surprins opinia românilor după verdictul ANI în cazul Iohannis dat publicității pe 8 august 2013.

Dincolo de meritele primarului Sibiului, ascensiunea lui Klaus Iohannis apare în mod evident în contextul dezinteresului și absenței prelungite de pe scena politică a lui Crin Antonescu, candidatul oficial al USL în cursa pentru Cotroceni din 2014. După decizia Curţii Constituţionale privind aplicabilitatea pragului de 30% la referendum la minimum un an de la adoptarea măsurii, Crin Antonescu pare a fi abandonat lupta și a plecat într-o vacanță de aproape două luni. Întreaga arhitectură a noii Constituţii asumată ca proiect de căpătâi de Crin Antonescu a fost părăsită de preşedintele liberal, ceea ce echivalează cu renunţarea la luptă înaintea chiar ca aceasta să înceapă. Atitudinea liderului liberal aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra capacității sale de a-și îndeplini obligațiile funcției prezidențiale în cazul în care ar deveni președintetele României.

În fapt, Crin Antonescu are cu adevărat o problemă de credibilitate în interiorul USL. În timp ce scorul politic al Uniunii apare în toate sondajele de opinie în marja de 55%-60%, procentajul încrederi în Crin Antonescu este situat la jumătate. Desigur, vorbim despre două măsurători distincte – prima se referă la intenţia de vot în cazul USL, și are ca bază de referință opțiunile de vot raportate la un număr de non-răspunsuri destul de mare, a doua la încrederea în Crin Antonescu raportată la un număr de răspunsuri mult mai mic. Însă, chiar şi aşa, diferenţa procentuală există. În plus, nu poate fi ignorată contradicția dintre nivelul de neîncredere în Crin Antonescu de aproximativ 66% din totalul populației și obligația ca domnul Antonescu să obțină peste 50% din voturile celor care se prezintă la scrutinul prezidențial. În aceste condiții, în loc să reprezinte un vector politic de prim rang al USL, Crin Antonescu are apariţii sporadice, de multe ori inconsistente, ceea ce se reflectă asupra cotei sale în cercetările sociologice.

Într-o comparaţie între cei doi co-preşedinţi ai USL, Victor Ponta este cotat cu zece procente peste Crin Antonescu. Aceasta în condiţiile în care premierul PSD este cel mai suspus erodării specifice funcţiei de prim-ministru, în timp ce Crin Antonescu nu are acest dezavantaj şi dispune totodată de funcţia de preşedinte al Senatului care îi oferă anvergura mediatică necesară.

Nu este exclus ca pentru PNL să se profileze într-un viitor nu foarte îndepărtat o adevărata problemă privind legitimitatea actualei conduceri. Fiindcă datele vorbesc de la sine. Crin Antonescu este bătut la încredere de Klaus Iohannis, adică de omul pe care însuşi Antonescu l-a adus în partid. Iar în ceafa preşedintelui PNL suflă fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, aflat şi el la câteva procente de Crin Antonescu în topul încrederii. În acest context, preşedintele liberal este obligat să se reinventeze, mai ales că în joc se află propria sa candidatură la prezidenţiale. Rămâne de văzut dacă Antonescu va face acest lucru și mai ales dacă nu este deja prea târziu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ