Klaus Iohannis: La 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale

| 16 mar, 16:58

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, „la 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale”. Şeful statului a vorbit şi despre contribuţia României la activităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi ca catalogat-o ca fiin „robustă şi constantă, axată, în principal, pe finanţarea unor programe unice la nivelul Francofoniei.

 

„Îmi face plăcere să deschid astăzi, în prezenţa secretarului general al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, evenimentul de marcare a aniversării a 30 de ani de când România a aderat ca membru cu drepturi depline la Francofonia instituţională. Doamnă secretar general, vă mulţumesc pentru că sunteţi astăzi alături de noi, la acest moment important! Tema acestei conferinţe, „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”, nu este întâmplătoare, educaţia şi dezvoltarea durabilă fiind priorităţi atât pentru România, cât şi pentru Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Privind spre viitor şi spre provocările care îl definesc, trebuie să continuăm să întărim filonul cooperării în domeniul educaţiei pentru dezvoltare durabilă. La peste 50 de ani de la înfiinţare, Organizaţia Internaţională a Francofoniei a evoluat de la un mecanism instituţional dedicat promovării limbii franceze la o organizaţie multilaterală matură, coagulată în apărarea valorilor sale comune - pace, democraţie şi drepturile omului. Francofonia reuneşte astăzi 88 de state şi guverne şi 321 de milioane de vorbitori de limbă franceză”, a declarat Klaus Iohannis, joi la deschiderea oficială a Conferinţei Internaţionale „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă” la Cotroceni.
Şeful statului a mai spus că „la 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale, stat-far al Francofoniei, aşa cum a fost desemnat, încă din 2007, de secretarul general al Francofoniei”.
„Contribuţia României la activităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei este robustă şi constantă, axată, în principal, pe finanţarea unor programe unice la nivelul Francofoniei. Programul de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală Eugen Ionescu, derulat neîntrerupt din 2007, este un exemplu concret al contribuţiei noastre la creşterea mobilităţii şi a oportunităţilor educaţionale şi profesionale pentru tinerii cercetători francofoni. Promovarea educaţiei privind schimbările climatice şi mediul constituie o prioritate a mandatului meu şi mă bucur că aceasta se reflectă şi în activitatea României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Interesul copiilor şi al tinerilor şi dorinţa de a învăţa mai mult şi de a se implica activ în aceste domenii constituie o sursă de optimism pentru prezent şi pentru viitor. Avem datoria de a-i sprijini în aceste demersuri pe toţi copiii şi tinerii din spaţiul francofon”, a completat şeful statului.
„România va oferi noi contribuţii voluntare în vederea susţinerii educaţiei pentru dezvoltare durabilă în spaţiul francofon, pentru Fondul de solidaritate al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei destinat femeilor şi fetelor din ţările în curs de dezvoltare, „La Francophonie avec Elles”, şi pentru programul „Societatea civilă francofonă angajată în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”. Totodată, România contribuie în mod activ şi la dezvoltarea Francofoniei Ştiinţifice, ţara noastră fiind a doua putere universitară francofonă la nivel mondial ca număr de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare afiliate Agenţiei Universitare a Francofoniei, cu 115 programe universitare şi postuniversitare predate în limba franceză. Pe parcursul celor 30 de ani de apartenenţă la francofonia instituţională, România a lansat, cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei, în premieră, iniţiative care au contribuit la promovarea utilizării limbii franceze şi la crearea de oportunităţi pentru studenţii şi tinerii cercetători francofoni, care, ulterior, au fost preluate şi organizate de alte state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, a mai precizat Iohannis.
Acesta asubliniat contribuţia deosebită a învăţământului preuniversitar, prin eforturile şi dedicaţia celor peste 6.000 de cadre didactice care oferă tinerilor bucuria de a cunoaşte şi folosi limba franceză.
„La acest moment aniversar, doresc să remarc contribuţia deosebită a învăţământului preuniversitar, prin eforturile şi dedicaţia celor peste 6.000 de cadre didactice care oferă copiilor şi tinerilor bucuria cunoaşterii şi a folosirii limbii franceze. În baza acestor realizări ne propunem să lansăm, împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Agenţia Universitară a Francofoniei, un proces de reflecţie menit să transforme România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaţilor şi a funcţionarilor publici din ţările francofone. Reiterez, de asemenea, interesul crescut al României pentru dezvoltarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale în spaţiul francofon, inclusiv ca instrument de îndeplinire a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Tranziţia climatică şi construirea unei economii verzi necesită noi competenţe furnizate prin programele de studii şi de formare profesională. Pentru a fi un succes real, de beneficiile tranziţiei climatice trebuie să ne bucurăm toţi, deopotrivă state dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Este nevoie să ne sprijinim reciproc în acest demers”, a mai afirmat Preşedintele României.
„Anul trecut, Sommet-ul Francofoniei de la Djerba a adoptat Cadrul Strategic 2023-2030, document de referinţă care reflectă viziunea pentru următorii ani şi pârghiile pentru a o implementa. România îşi doreşte o Francofonie activă, incluzivă, influentă şi orientată spre viitor, care să aducă o contribuţie concretă la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu un rol bine definit într-un sistem multilateral eficient. Francofonia viitorului nu se poate realiza însă decât într-un spaţiu de pace şi stabilitate. Pe baza valorilor pe care le împărtăşim, trebuie să continuăm eforturile noastre comune de a promova pacea, cooperarea şi democraţia în cadrul marii noastre familii francofone, inclusiv prin intermediul educaţiei. Este cu atât mai necesar cu cât suntem confruntaţi cu un război ilegal şi nejustificat la graniţa noastră, în Ucraina. Trebuie totodată să continuăm reflecţia asupra deficitelor democratice şi de securitate din lumea francofonă, pentru a răspunde la situaţiile de instabilitate crescândă şi violenţă cu care se confruntă unele regiuni. Pentru o dezvoltare durabilă a societăţii, este nevoie ca Francofonia să acţioneze pe palierul educaţiei pentru mobilizarea deplină a femeilor şi a tinerilor în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea violenţei împotriva femeilor, accesul la învăţământ al fetelor, participarea femeilor şi a tinerilor la procesele decizionale şi accesul lor la locuri de muncă”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele Iohannis a mai precizat că „francofonia trebuie să rămână o comunitate unită în promovarea valorilor sale comune, printr-o acţiune orientată către asigurarea unui viitor durabil”.
„Promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului, dar şi protejarea mediului şi gestionarea schimbărilor climatice au devenit îngrijorări majore pentru lumea întreagă şi pot fi gestionate eficient doar prin cooperare internaţională şi prin efort comun. În aceste demersuri, educaţia pentru dezvoltare durabilă are un rol primordial, iar România sprijină şi lucrează strâns cu statele din spaţiul francofon pentru a ne atinge obiectivele comune. Francofonia viitorului se construieşte în fiecare zi, iar România este parte activă la acest proces şi un contribuitor puternic!”, a concluzionat şeful statului.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ