Kovesi: Dosarele cu termen mai mare de un an au prioritate pentru a evita prescrierea faptelor

| 03 oct, 2013

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că noul Cod penal va influenţa activitatea procurorilor anticorupţie prin faptul că termenele de prescripţie sunt reduse, iar acest lucru va afecta atât dosarele care sunt în lucru, cât şi cele care sunt în faza de judecată.

"În ceea ce priveşte dosarele pe care noi le avem înregistrate la DNA am dispus măsuri pentru ca dosarele care sunt înregistrate într-un termen mai mare de un an să fie soluţionate cu prioritate tocmai pentru a evita prescrierea unor fapte. În ceea ce priveşte Codul de procedură penală cred că intrarea în vigoare va accelera anumite dosare care sunt pe rolul instanţelor de judecată", a susţinut Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres.

Totodată, şeful DNA atrage atenţia că există dispoziţii legale care încurcă activitatea procurorilor, în special cele privind imunităţile unor categorii de persoane.

"Aici vorbim despre legea specială care ne obligă să obţinem cerere de urmărire penală în cazurile în care foşti miniştri deţin şi calitatea de parlamentar. Ştiţi că au fost situaţii în care Parlamentul României a respins aceste solicitări. Nu mi se pare normal ca o procedură parlamentară să blocheze o procedură judiciară. Cred că o astfel de cenzură trebuie să fie făcută de instanţele de judecată", a precizat Kovesi.

În legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aceasta consideră că DNA se prezintă foarte bine şi speră ca în raportul CE rezultatele pe care procurorii anticorupţie le-au obţinut să fie reflectate favorabil.

Ea a subliniat că un prim element în activitatea managerială a fost acela de a încerca să recruteze procurori care să lucreze la DNA şi că în acest sens s-a orientat către cei care au făcut parte din reţeaua de mică corupţie, care lucra la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale.

"Am contactat colegi, care ştiam că au lucrat în domeniul micii corupţii, cărora le-am propus să vină în DNA şi marea majoritate dintre ei au acceptat", a menţionat şeful DNA.

Kovesi a mai spus că a propus ministrului Justiţiei suplimentarea numărului de poliţişti care să lucreze în DNA şi care să-i ajute pe procurori în investigaţiile financiare în vederea identificării bunurilor care pot fi sechestrate.

"Este extrem de important ca, pe lângă o condamnare penală, persoanele care au dobândit venituri în alte feluri decât cele licite să le fie confiscată averea", a adăugat Kovesi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ