Kovesi: În dosarul Referendumului se prezintă materialul de urmărire penală

| 05 iul, 2013

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus că procurorii prezintă materialul de urmărire penală în cazul a peste 70 de persoane cercetate în dosarul fraudei de la Referendumul din 2012, urmând ca anchetatorii să dea o soluţie în acest caz.

"Mai există un dosar în lucru la DNA. Este în faza prezentării materialului de urmărire penală pentru persoanele care sunt învinuite. Sunt învinuite un număr de peste 70 de persoane. Aştept ca procurorul să finalizeze această activitate şi să-mi propună un proiect de soluţie cu privire la care mă voi pronunţa la momentul în care voi avea acest proiect de soluţie. Nu aş putea să vă spun ce soluţie este, procurorul este independent în administrarea probatoriului şi în soluţia pe care o va da. Sigur că verificarea legalităţii soluţiei o voi face la momentul în care îmi va fi prezentată soluţia. Deocamdată audiază, nu este nicio propunere făcută. Nu este întocmit niciun proiect de soluţie", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorii DNA au început urmărirea penală, în octombrie 2012, faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumu, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

Procurorii anticorupţie precizau atunci, într-un comunicat, că au început urmărirea penală faţă 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie.

Dintre acestea, potrivit DNA, 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale, având însă şi calitatea de membri ai unui partid, aceştia fiind acuzaţi de fals în declaraţii.

Procurorii anticorupţie precizau că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Dragnea ar fi iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ