La Moscova, după mulți ani

| 08 iul, 2013

În perioada 8-10 iulie, șeful diplomației române, Titus Corlățean, se va afla într-o vizită la Moscova, unde va avea întâlniri cu omologul său rus, dar și președinții Comitetelor pentru Afaceri Externe din cele două Camere ale Adunării Federale (Parlamentul) din Federația Rusă, Duma de Stat și Consiliul Federatiei, precum și convorbiri cu co-președintele părții ruse în Comisia Mixtă Interguvernamentală de colaborare economică și tehnico-științifică.

Vizita lui Titus Corlățean la Moscova reprezintă o premieră după 2009. În perioada care s-a scurs de la acel moment, relația bilaterală cu Rusia a cunoscut o răcire considerabilă, din diverse motive. Printre acestea se numără acordul României pentru amplasarea scutului anti-rachetă al NATO pe teritoriul său, sau sprijinul pe care autoritățile de la București îl acordă Republicii Moldova în procesul de integrare în UE și în câștigarea independenței energetice față de Rusia.

Peste aceste motive de natură obiectivă s-a adăugat însă și ostilitatea unor declarații ale președintelui Băsescu, care și-a făcut un titlu de glorie din a arunca săgeți înveninate către vecinul de la Răsărit.

Răcirea relațiilor politice a avut influență negativă asupra evoluției unor subiecte delicate, precum este chestiunea restituirii tezaurului românesc, vizavi de care negocierile au ajuns într-un blocaj. De asemenea, România a plătit prin intermediul costurilor ridicate pe care a trebuit să le achite către Gazprom sau intermediarii săi, pentru gazul rusesc.

Vizita ministrului Corlățean la Moscova ar putea crea perspective pentru o recalibrare a relației bilaterale dintre România și Federația Rusă, pornind de la avantajele pentru ambele părți ale unei asemenea evoluții.

În contextul în care România este un actor tot mai important la nivel regional și în cadrul Uniunii Europene, normalizarea relației cu Bucureștiul ar putea fi în avantajul Federației Ruse. Pe de altă parte, o asemenea normalizare ar putea deschide uși importante pentru firmele românești, care sunt la ora actuală prea puțin prezente pe piața din Rusia. De asemenea, nu trebuie ignorată nici perspectiva de a obține un preț mai bun la gazele furnizate de Gazprom, cel puțin până când vom putea să ne asigurăm întregul necesar din producția internă, prin exploatarea gazelor de șist și a rezervelor din Marea Neagră.

Desigur, în recalibrarea relației bilaterale cu Rusia trebuie să se țină cont de orientarea euro-atlantică a României și de resentimentele încă existente la nivelul opiniei publice față de vecinul de la Răsărit. Vizita lui Titus Corlățean la Moscova nu trebuie privită însă ca o apropiere față de Federația Rusă, ci ca o explorare pragmatică a perspectivelor de reașezare a relației cu aceasta pe coordonate mai favorabile României.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ