Lazăr: Cred că în aproximativ o lună vom fi spre finalizare cu dosarul Hexi Pharma

| 21 sep, 16:24

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că dosarul Hexi Pharma ar putea fi finalizat în aproximativ o lună, după sosirea rezultatelor noilor teste şi a coroborării tuturor probelor.

'Nu avem noile analize. Urmează să vină analizele şi cred că într-o lună, cam aşa, vom fi spre finalizare cu dosarul, fiindcă s-a efectuat un volum mare de acte de urmărire penală. (...). Noile analize şi apoi coroborarea tuturor probelor din dosar, fiindcă toate probele trebuie să fie coroborate unele cu altele, şi atunci ne putem face o imagine despre situaţia de fapt', a afirmat Augustin Lazăr. 

Procurorul General nu a precizat în ce ţară de peste hotare este efectuată testarea eficienţei dezinfectanţilor Hexi Pharma. 

În urmă cu o lună, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat că rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent la dezinfectanţii Hexi Pharma sunt variate, fiind în derulare o altă serie de teste, iar o evaluare de ansamblu şi lămuritoare a situaţiei se va putea face numai la finalizarea tuturor verificărilor dispuse în acest sens. 

"Până în acest stadiu al anchetei, în baza actelor de urmărire penală dispuse de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în cauza mai sus menţionată, au fost efectuate o serie de acte procedurale, precum audieri de persoane, ridicări de acte şi probe, efectuarea unor constatări asupra produselor Hexi Pharma, respectiv a unor teste atât asupra concentraţiei substanţelor active, cât şi teste privind eficacitatea microbiologică. Rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent sunt variate. Având în vedere că este în curs de efectuare o altă serie de teste de microbiologie, de eficacitate, în vederea verificării tuturor dezinfectanţilor ce fac obiectul cauzei, numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse se va putea face o evaluare de ansamblu a situaţiei de fapt care să fie lămuritoare", se arată într-un comunicat transmis în 25 august AGERPRES de către PÎCCJ. 

Potrivit sursei citate, efectuarea testelor presupune alocarea unor sume importante de către Ministerul Public, iar pentru unele tipuri de teste de eficacitate care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene. 

"Astfel, soluţia ce va fi dispusă în cauză de către procurori va avea în vedere atât rezultatele testelor şi probele administrate până în prezent, cât şi pe cele aflate în curs de derulare, întrucât, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Codul de procedură penală, pe parcursul urmăririi penale, procurorii administrează probele atât în acuzare, cât şi în apărare. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză", se preciza în comunicatul menţionat.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ