Liderul Cataloniei cere Madridului negocieri. Răspunsul Guvernului spaniol

| 16 oct, 14:03

Într-o scrisoare emisă luni, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a clarificat dacă va declara sau nu independenţa regiunii şi a cerut şefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, să organizeze o întâlnire pentru a "deschide calea de negociere ", scrie  „El Mundo".  Acum este aşteptat răspunsul Guvernului de la Madrid .

Premierul Cataloniei a refuzat, luni să dea un răspuns clar asupra independenţei, aşa cum a cerut guvernul de la Madrid. Carles Puigdemont a trimis o scrisoare Executivului spaniol în care cere o perioadă de negociere de două luni şi o întâlnire de urgenţă cu premierul Mariano Rajoy.   În scrisoarea sa, Puigdemont mai spune că a fost "surprins" de faptul că Rajoy "a anunţat intenţia guvernului spaniol de a pune în aplicare articolul 155 din Constituţie". El a subliniat de asemenea că "relaţia dintre statul spaniol şi Catalonia a fost blocată de mai mulţi ani", motiv pentru care i-a oferit lui Rajoy pe 10 octombrie o "propunere cinstită pentru găsirea unei soluţii" la această situaţie.   În acest sens, preşedintele catalan a evocat rezultatele referendumului privind independenţa şi a spus că "acceptarea realităţii este calea de rezolvare a problemelor". "În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este deschiderea dialogului, iar toate instituţiile şi personalităţile internaţionale, spaniole şi catalane care şi-au exprimat disponibilitatea de a deschide calea de negociere, au ocazia să o exploreze", a mai scris premierul Catalonie.

Răspunsul Madridul

Guvernul spaniol va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan Carles Puigdemont nu va renunţa oficial, până joi la ora locală 10:00 (11.00 ora Romniei), la demersurile privind independenţa, a declarat luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria.    Executivul de la Madrid l-a acuzat pe Puigdemont că întreţine „confuzia“ prin refuzul său de a preciza clar dacă săptămâna trecută a declarat sau nu independenţa Cataloniei.   „Domnul Puigdemont încă are ocazia de a începe să rezolve această situaţie; el trebuie să răspundă cu <> sau <> la declaraţia de independenţă. Pe un subiect atât de important ca acesta, am cerut şi cerem claritate. Perseverenţa în confuzie este de neînţeles. Nu este dificil de revenit la raţiune în aceste următoare trei zile“, a subliniat Soraya Saenz de Santamaria într-o conferinţă de presă.     Este aşteptat acum răspunsul Madridului care ameninţă cu aplicarea articolui 155 din Constituşia Spaniei care prevede modul de suspendare a autonomiei Cataloniei.   Liderul separatist catalan Carles Puigdemont nu aduce, în scrisoarea adresată şefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy, ”claritatea cerută” cu privire la declararea independenţei, şi-a exprimat luni regretul ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis, relatează AFP.   ”Este clar că domnul Puigdemont nu a răspuns, nu a adus claritatea care i se cerea”, a apreciat Dastis, referindu-se la această scrisoare trimisă la Madrid luni dimineaţa.   ”Eu cred că ea nu constituie un răspuns la avertismentul” Guvernului spaniol, care i-a dat ultimatum să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, a insistat Dastis, la Luxemburg.

Tag-uri: spania
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ