LIVE TEXT: Băsescu: Ponta trebuie să scape de laşitate şi să renunţe la şmecherii ca să fie prim-ministru

| 16 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu vrea ca guvernul să retragă urgent din Parlament proiectul de lege privind Roşia Montană. Băsescu susţine că există cel puţin şapte elemente de neconstituţionalitate legate de acest proiect.

Şeful statului declară:

Legea în privinta exploatării de la Roşia Montană: Am afirmat că nu se poate atribui prin lege un contract. Am prevenit public guvernul asupra neconstitutionalitatii acestui proiect de lege. Riscul este ca timp de inca o luna aceasta disputa din societatea romaneasca sa continuie pr baza faptului ca exista in parlament o lege. Proiectul pacatuieste prin contractul pe care ROSIA MONTANA il are.

Victor Ponta a afirmat ca au mai existat astfel de privatizari. Este vorba de privatizarea Petrom în timpul presedintelui Iliescu, Aceasta s-a facut fara sa treaca pe la Curtea constitutionala. Premierul imi atribuia mie aceasta lege. Ponta daca nu minte nu poate sa faca politica.

Este absolut neconstitutional ca o firma privata sa faca expropieri. Legea permite prelungiri de licenta pana la mixim 5 ani, dar in cazul Rosia Montana se permite o prelungire de licenta pana la 20 de ani. Aurul de la Rosia Montana nu e proprietatea nimanui. La 5 ani cel care are licenta de exploatare are obligatia sa vina cu un set de documente prin care se vede respectarea problemelor de mediu, dar guvernul propune ca 20 de ani aceasta companie sa nu fie controlata daca a respectat mai multe reguli.

Eu imi voi face atributiile de a sesiza CCR.  Nu vreau sa-mi incarc constiinţa fiind partas la un act ilegal.

Ponta a mizat că va trece foarte repede legea. A incercat un joc de tip CFR MARFA. Trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa isi asume responsabilitatile pe care le are.

Nu pot sa nu observ ca toata disputa este legata de 2 abordari, amundoua in mod egal incorecte: unii sustin locurile de munca, unii sustin ca nu trebuie facute aceste locuri de munca pentru ca cianurile o sa ne otraveasca pe toti. Ambele sunt gresite.

În aceste condiţii, cred ca cea mai bună solutie este ca guvernul să retraga proiectul din Parlament. Am sezisat cel putin 7 elemente de neconstituţionalitate. Aceasta exploatare daca se va face sau nu trebuie facuta cu avize de la autoritatile autorizate. Facem din puterile in stat un ghiveci. Ponta trebuie sa scape de lasitate ca sa fie prim-ministru si trebuie sa mai renunte la smecherii.

Daca ar fi fost Ponta prim-ministru in momentul de varf al crizei economice, nu cred ca scotea Romania din criza.

Nu sunt de acord nici cu pozitia lui Antonescu. El stie foarte bine ca nu e constitutional proiectul de lege.

Roşia Montană este initiativa acestui prim-ministru profund incompetent. Solutia este sa retraga urgent proiectul de lege.

În sufletul meu nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere.

Intervenţia mea a vrut să fie un ultim apel la premier să renunţe a se juca cu societatea românească, dacă nu a stiut ca legea este neconstitutionala, să se uite acum si să retraga legea. Această lege este construită neconstituţional, astfel încât parlamentul nu o poate face constituţională.

Întrebări jurnalişti:

1. Aţi făcut o comunicare scrisă către Palatul Victoria în legătură cu aceste puncte de neconstituţionalitate ?

Nu,  dar dacă nu lua decizia să răspundă la telefon poate că era mai norocos. Nu am voie să interferez un proiect al guvernului.

2. Care este poziţia dvs?

Sunt un adept al companiilor straine care creează locuri de muncă în România, dar cu condiţia ca resursele să rămână în ţară.. Nu nominalizez firme.

3. Aveti o solutie pt Rosia Montană?

Toate partile sa cunoasca toate avantajele si dezavantajele. Nu cred ca guvernul a facut in asa fel incat proiectul sa fie cunoscut de toti.

4. Va temeti de tensiuni sociale?Protestele au fost paşnice...

Cand vezi 20 de mii de oameni care au iesit in strada ingrijorate de cianuri, de premier, de presedinte, sigur ca trebuie sa te trezesti. Nu ne cutremuram doar la proteste violente.

5. De ce nu ati mai mers ieri la Rosia Montana?

Pentru ca am aflat ca premierul a mers acolo şi l-am felicitat în gând.

6. Referitor la problemele de mediu... Care ar putea fi soluţia pentru a preveni aceste riscuri în opinia dumneavoastră?

Utilizarea celor mai moderne tehnologii. Daca s ar utilza tehnologiile din Suedia eu as fi cel mai linistit. Si garantii ca acel lucru se va intampla şi plus garanţia ca BNR va fi primul beneficiar.

7. La ce smecherii trebuie sa renunte Ponta?

Îşi ascunde slăbiciunile sub legi. E exact stilul de guvernare al lui Adrian Năstase, numai ca Ponta e mai puţin inteligent decât Năstase.

8. Referitor la legea pentru maidanezi..

Eu o promulg fără reţineri.

 

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ