Liviu Pop: Forma finală a Strategiei Naționale pentru Dialog Social este a sindicatelor și patronatelor

| 09 noi, 11:56

Strategia Națională pentru Dialog Social va avea o formă finală ce va aparține sindicatelor și patronatelor, iar Guvernul își poate asuma răspunderea atunci când există consens între acestea, a declarat, luni, în cadrul dezbaterii privind draftul Strategiei Naționale pentru Dialog Social, ministrul interimar pentru Dialog Social, Liviu Pop.

'Voi susține acest document, dar forma finală este a dvs. /sindicate și patronate n.r./. E foarte important să avem această formă de strategie. Eu pot spune că azi, când există consens între sindicate și patronate, Guvernul își poate asuma răspunderea. Privesc cu optimism lucrurile. Dialogul social și responsabilitatea socială nu este a lui Liviu Pop, ci a celor de aici, de la masă. Nu pot da lecții viitorului Guvern, și chiar dacă voi fi parte a viitorului Guvern și, indiferent de ce Guvern veți avea, modalitatea de aprobare a unui HG este scrisă. Spun că Strategia aceasta este un material de la care puteți porni, iar viitorul Guvern vă va spune clar care este modalitatea de implementare a noi strategii. Nu pot anticipa eu viziunea viitorului Guvern', a spus Pop.

Experți ai confederațiilor și federațiilor sindicale și patronale, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ai mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, precum și specialiști în resurse umane sau dreptul muncii au participat, luni, la lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Dialog Social.

Draftul de document cuprinde, printre altele, măsuri precum: Guvernul trebuie să responsabilizeze partenerii sociali și să le acorde încredere pentru a ajunge la un consens; în măsura în care se atinge consensul, Guvernul va reglementa conform înțelegerii dintre părți, iar în cazul în care părțile nu se înțeleg, acesta va reglementa, implicând în continuare partenerii în acest proces.

De asemenea, implicarea partenerilor sociali în elaborarea rapoartelor anuale pentru implementarea Cartei Sociale Europene revizuite poate aduce un plus de informație în susținerea celor furnizate de Guvern pentru evaluarea respectării prevederilor Cartei Sociale. În plus, elaborarea acestor rapoarte ar trebui sa genereze o posibilitate de analiză și o oportunitate de a dezbate modul în care drepturile și libertățile prevăzute de Cartă sunt respectate în legislația și practica pieței muncii din România.

Pe de altă parte, din datele cuprinse în proiectul de Strategie Națională pentru Dialog Social reiese faptul că România înregistrează, în prezent, cele mai tensionate relații de muncă dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fenomenul având o tendință de amplificare, în condițiile în care, în 2012, țara noastră se situa pe poziția 26,

Documentul se va afla în dezbatere publică timp de 30 de zile pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Departamentul pentru Dialog Social.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ