Lucian Bode a fost audiat ca martor în dosarul Hidroelectrică: ”Am urmărit interesul statului român”

| 15 mar, 19:34

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost audiat luni, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Hidroelectrica în care este judecată Elena Udrea, precizând că a dat declaraţie ca martor într-o dublă calitate, membru în Biroul Politic al PDL şi ministru al Economiei, precizând că justiţia trebuie să se înfăptuiască.

 

“Am dat astăzi o declaraţie în calitate de martor într-o dublă calitate pe care o aveam atunci, în 2012, şi anume eram membru în Biroul Politic Naţional al PDL şi în perioada februarie – aprilie 2012 am fost ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În 2017 am avut această calitate de martor în procesul de urmărire penală, am dat şi atunci o declaraţie la DNA, mi-am menţinut această declaraţie în faţa instanţei, justiţia trebuie să se înfăptuiască”, a declarat Bode, jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată.
El a explicat situaţia existentă în acel moment.
“Fondul Monetar Internaţional avea încheiat cu Guvernul României un acord. Printre obligaţiile asumate de către România era şi aceea de reziliere, renegociere a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice. Am preluat mandatul de ministru al Economiei în perioada în care acest proces de reziliere-renegociere era în derulare, eu în perioada în care am fost ministru, am spus şi în faţa instanţei că îmi amintesc că echipele de negociere de la Hidroelectrica aveau printre altele obligaţia să urmărească 1 reducerea perioadei de valabilitate a acestor contracte, 2, reducerea cantităţii de energie electrică livrată, 3, creşterea tarifelor la care se vindea energia electrică şi 4 introducerea unei clauze de hidraulicitate scăzută, ce înseamnă asta, când era seceta Hidroelectrica să nu fie obligată să vândă energie în cantitatea contractată. Aceastea sunt chestiunile de care am vorbit foarte mult în 2012. Din păcate misiunea FMI era în derulare când Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură în 27 aprilie 2012”, a mai afirmat Lucian Bode.
El a precizat că a urmărit interesul statului român.
În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei şi din SC Hidroelectrica SA, pentru menţinerea în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica.
Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, spun procurorii DNA.
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media (n.r. - Evenimentul Zilei), Elena Udrea a preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
În ceea ce îl priveşte pe Dan Andronic, procurorii spun că la audieri acesta a făcut afirmaţii mincinoase. De exemplu, el ar fi afirmat că nu a avut cunoştinţă că Elena Udrea este beneficiara reală a creanţei care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale şi să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi „merge bine” şi  că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informaţiilor obţinute.
Omul de afaceri Radu Budeanu a semnat iulie 2020 un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA în dosarul Hidroelectrica. Budeanu este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, el recunoscând că i-a transmis lui Udrea solciitarea lui Buzăianu, iar printr-un intermediar i-a predat acesteia suma de 3. 800.000 de euro dată de Buzăianu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ