Și TU le faci zilnic. Îți afectează GRAV sănătatea

| 30 mai, 2014
Unele activități zilnice, pe care le consideram inofensive, ne pot afecta sănătatea la fel de mult ca viciile precum fumatul sau consumul de alcool.

Publicația Medical Daily a trecut în revistă 6 obiceiuri care au un impact negativ asupra vieții noastre, deși noi nici nu ne dăm seama de asta.

1. Statul îndelungat pe scaun

 

Mulți dintre noi petrec mult timp așezați la birou, în fața unui calculator. Cercetările au demonstrat că perioadele îndelungate în care stăm pe scaun cresc riscul de boli cardiace, diabet, depresie și chiar anumite tipuri de cancer.

 

Puțini dintre noi știu că efectele negative ale unei perioade de peste 8 ore în care stăm pe scaun nu pot fi înlaturate prin exerciții fizice.

 

Medicul Travis Sauders precizează că acest lucru este valabil și în cazul fumatului – este tot un obicei nociv, chiar dacă facem sport.

 

Statul în șezut, o poziție nenaturală pentru corpul uman, reduce fluxul de sânge spre picioare și, în timp, duce la încovoierea coloanei vertebrale.

 

Un studiu la care au participat 17.000 de canadieni, timp de 12 ani, a demonstrat că persoanele care stăteau mult timp în șezut, indiferent de greutate, activitate fizică, vârstă sau sex, aveau o speranță de viață mai redusă.

 

2. Pantofi inconfortabili, genți și sutiene prost alese

 

Femeile care poartă pantofi incomozi de dragul modei cred că au de suferit doar câteva ore, însă efectele se văd pe termen lung.

 

Pantofii prost aleși vor duce la dureri de spate, iar sutienele prea mici pot provoca iritatii ale pielii sau chiar tulburari gastrointenstinale, cum este sindromul de colon iritabil.

 

La fel, o geantă de umăr prea grea va provoca dureri de spate, de aceea Asociația Americană a Chiropracticienilor recomandă femeilor să nu care mai mult de 10% din greutatea corpului.

 

Medicul Michael Perry, de la Laser Spine Institute, avertizează că pantofii incomozi cresc riscul unor probleme la coloană care pot fi rezolvate doar prin chirurgie.

 

În plus, pantofii cu toc prea înalt pot duce la căzături, glezne scrântite și chiar la degenerare a încheieturilor.

 

3. Folosirea îndelungată a tabletei sau smartphone-ului

 

Timpul îndelungat pe care îl petrecem stând aplecați asupra acestor dispozitive mobile duce la o postură incorectă, cocoșată, care afectează și tinerii, nu doar persoanele în vârstă.

 

Un studiu recent, la care au participat tineri de 18-24 de ani din Marea Britanie, a demonstrat că 84% dintre ei sufereau de dureri lombare din cauza posturii incorecte.

 

Și gâtul suferă din cauza acestui obicei. Problemele apar mai ales atunci când trimitem multe mesaje. Se acumulează o tensiune musculară și crește riscul de hernie de disc sau de afectare a nervilor din această regiune a corpului.

 

4. Somnul insuficient

 

Medicii recomandă între 7 și 9 ore de somn pe noapte pentru un adult sănătos. Din păcate, un studiu realizat în Statele Unite a arătat că aproximativ 40 de milioane de oameni nu dorm suficient din cauza programului zilnic prea încărcat.

 

Privarea de somn crește riscul de obezitate, dar afectează și dezvoltarea neurologică. Un studiu realizat de Universitatea Uppsala din Suedia a arătat că o singură noapte fără somn crește producția unor molecule care sunt semnul unor distrugeri la nivel cerebral.

 

5. Somnul de la pranz

 

Desi poate fi o soluție bună pentru a crește productivitatea la muncă, pauza de somn de la prânz poate fi dăunătoare. Ideal ar fi să dormim doar 30 de minute, pentru ca organismul nostru să nu intre în fazele mai profunde de somn.

 

Cercetările realizate de European Prospective Investigation Into Cancer au arătat că persoanele care dorm ziua mai mult de o oră au un risc cu 32% mai mare să moară prematur.

 

6. Consumul de sucuri dulci

 

Chiar dacă toți știm că aceste bauturi nu sunt considerate sănătoase, riscul este mai mare decât putem banui. Cei care beau zilnic o  singură cutie de suc își cresc cu 20% riscul de a suferi un atac de cord, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard.

 

De asemenea, cele 10 lingurițe de zahăr care se regăsesc într-o cutie de suc pot duce la probleme pulmonare, cum este astmul.


În plus, consumul regulat de sucuri dulci, chiar dacă este limitat la o singură doza pe zi, poate duce la diabet și obezitate.

 

 

Sursă: sanatate.bzi.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ