Ludovic Orban dă semnalul de mobilizare generală din Guvern: ”Prefer să izolăm virusul decât să fim izolați în UE!”

| 09 iul, 19:25

Ludovic Orban a transmis, joi, în ședința de Guvern, un semnal de alarmă pentru miniștrii și le cere acestora să-și mobilizeze ministerele aflate în subordine, astfel încât instituțiile de control să meargă pe teren și să se asigure că normele de protecție sanitară împotriva COVID-19 sunt aplicate, începând chiar cu funcționarii publici.

 

Premierul avertizează că trebuie să fie controale „la sânge” față de agenții economici și instituțiile care intră sub incidența normelor de control epidemiologic, iar cei care nu le respectă să suporte consecințele legale.
„Creșterea numărului de cazuri trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit fiecărui ministru să sunați mobilizare generală în ministerele pe care le conduceți.
Mesajul pe care îl transmit este foarte simplu. Marea majoritate a cetățenilor sunt corecți, se protejează, respectă regulile de protecție sanitară. Din păcate, avem o sumă de agenți economici, de instituții și de cetățeni care poate și datorită unei campanii de agresivitate fără precedent, de negare a virusului și de nesocotire a pericolului, au ajuns în situația de a ignora regulile pe care le-am stabilit”, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de joi.
Ludovic Orban: Fără milă față de cei care încalcă legea
Acesta a mai transmis că toate instituțiile cu atribuții de control trebuie mobilizate pe teren și să facă verificări „la sânge”.
„Fără menajamente, fără milă față de cei care încalcă legea și care încalcă regulile de protecție sanitară. Toate instituțiile cu atribuții de control trebuie să fie mobilizate în teren și să controleze la sânge peste tot unde trebuie respectate reguli și să dicteze toate sancțiunile legale împotriva celor care încalcă regulile.
Vreau să se înțeleagă foarte clar că toți agenții economici, actorii instituționali care sunt obligați să organizeze activitățile într-un mod reglementat sunt responsabili pentru modul în care asigură respectarea acestor reglementări stabilite prin lege, HG, ordin de ministru, hotărâri ale CNSU.
Solicitați raport zilnic din partea fiecărei instituții de control privitor la personalul aflat în teren. Mai scoteți-i din birou pe cei care sunt obișnuiți să stea pe la birou. Toată lumea care are atribuții, pe teren! Raport zilnic cu privire la controalele efectuate, situația descoperită în teren, măsurile dispuse pentru remedierea situațiilor, sancțiunile dictate de organele de control pentru nerespectarea nromelor de protecție sanitară”, a afirmat Orban.
Ludovic Orban: Am avut surpriza că sunt funcționari care nu respectă regulile
Prim-ministrul a spus că a fost surprins că funcționari publici nu respectau normele de protecție sanitară, iar în aceste cazuri pot fi dispuse acțiuni disciplinare sau chiar amenzi.
„Prioritate zero este controlul respectării normelor de protecție sanitară peste tot, în transportul public, la locul de muncă. Vreau să începeți cu instituțiile pe care le conduceți. Am avut surpriza că sunt funcționari care nu respectă regulile. Frumușel, de două – trei ori pe zi, trimiteți oameni din echipa de control care să verifice respectarea regulilor.
Cine nu respectă regulile de protecție sanitară, acțiune disciplinară sau chiar amendă. Dacă e necesar, puteți apela la poliție. Domnul ministrul Vela vă poate sta la dispoziție pentru că în primul rând noi trebuie să respectăm regulile.
Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația să izolăm pe români sau Doamne ferește, să fim izolați de alte țări din UE, ca urmare a creșterii numărului de cazuri.
Sâmbătă am convocat cu ministrul Vela conferința cu prefecții, cu toate celelalte instituții de control și care sunt implicate în bătălia cu COVID și vom stabili foarte clar modalitatea de acțiune în teren”, a avertizat premierul.
Acesta a spus că va avea o întâlnire și cu reprezentanții administrațiilor locale pe această temă.

 

Tag-uri: controale, Orban, Vela
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ