Luna independenței energetice – momentul istoric aprilie 2015

| 23 mar, 19:28

Visul independenței energetice devine încet-încet realitate. Potrivit președintelui Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileț, procentul de import de gaze pe piaţa reglementată pe care ANRE îl va aviza pentru aprilie este de 0%, urmând ca și următoarele luni, până în toamnă, să fie fără importuri de gaze rusești.

„Aprilie, mai, apoi toată vara şi toamna acestui an, România va funcţiona fără gaze de import ruseşti. La această situaţie am ajuns în urma scăderii consumurilor specifice pe partea de industrie, dar şi a investiţiilor în eficienţă energetică”, a declarat Havrileț pentru site-ul Economica.net.

În ultimii 3 ani, pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici procentul de import a fost de 2%, foarte mic, iar acum până și acesta se va sista. Cum s-a ajuns aici? Potrivit explicaţiilor oferite de președintele ANRE, în ultimii ani au scăzut considerabil consumurile marii industrii energofage, unul din motive fiind investițiile efectuate pentru o mai mare eficiență energetică. Astfel, gazul produs intern a ajuns să fie suficient pentru acoperirea necesarului de consum, atât al fabricilor cât şi al populaţiei.

De asemenea, piața gazelor pentru industrie este, de la 1 ianuarie, liberalizată în întregime. Asta înseamnă că marii consumatori industriali îşi pot aduce gaze din import la un preţ pe care îl negociază direct cu furnizorul, fără a mai fi nevoie de coşul reglementat de către ANRE.

Cu toate acestea, chiar dacă nu vom mai lua gaz de la ruși, asta se va întâmpla doar în perioada primăvară-toamnă, când consumul de gaze este oricum mai mic. Cel mai probabil importurile vor fi reluate la iarnă, când odată cu nevoia de încălzire, crește și consumul. De altfel, iarna este anotimpul preferat al rușilor. Nu de puține ori Moscova a amenințat diferite state cu sistarea livrărilor de gaze iar acest lucru nu l-a făcut vara, ci iarna, când nevoia este mai mare și la fel și presiunea populară. Ca lider de guvern sau de țară, nu-ți poți lăsa cetățenii să tremure de frig în case și să mai ai pretenția de a rămâne la putere.

Vestea este totuși una bună, deoarece ne apropiem de un deziderat pe care Victor Ponta l-a promovat încă din prima sa zi de prim-ministru: obținerea independenței energetice. Cu toate acestea, mai avem mult până departe. România trebuie să fie capabilă nu doar să-și satisfacă propriul consum, ci să exporte gaze către statele vecine, deoarece acest lucru ne va spori influența în regiune și totodată siguranța. Dacă guvernele de la Sofia, Chișinău, Belgrad și Budapesta rămân dependente de gazul rusesc și astfel pot fi șantajate cu robinetul, în continuare securitatea țării noastre ar putea fi pusă în dificultate. Din acest motiv, obținerea independenței energetice și dezvoltarea capacităților de producție trebuie să rămână o prioritate pentru țara noastră, indiferent cine ar fi la guvernare.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ