Macovei: Corupția subminează încrederea oamenilor în instituțiile statului. În administrația publică unii se cred 'împărați'

| 26 mai, 13:09

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat vineri că încrederea oamenilor în instituțiile statului este subminată de corupție, unele persoane din adminstrația publică crezându-se "împărați" în birourile lor.

"Corupția subminează încrederea oamenilor în instituțiile statului. Oamenii nu au încredere în instituții corupte pentru că acestea nu îi protejează și nici nu lucrează pentru ei. În administrația publică, de exemplu, unii se cred împărați, între ghilimele, în birourile lor și îi tratează pe cei care au nevoie de un serviciu public ca pe niște lucruri, între ghilimele, care vin să îi deranjeze. Corupția din poliție și justiție crește criminalitatea. Grupurile interlope puternice sau baronii locali din politică ori administrație s-au format tocmai pentru că au existat polițiști, procurori și judecători care nu și-au făcut treaba ani de zile, fiind complici prin inacțiune sau corupție cu interlopii și baronii. De ce nu au fost dați afară?", a declarat Monica Macovei într-un mesaj transmis în cadrul Conferinței Europene de Transfer a Bunelor Practici, organizată la Palatul Parlamentului.

Potrivit acesteia, corupția distruge concurența și piața liberă, produsele și serviciile fiind mai scumpe dacă o companie obține contracte prin mită.

"Corupția sărăcește. Toți plătim corupția din buzunarele noastre. Produsele și serviciile sunt mai scumpe tocmai pentru că cei care le produc, vând sau construiesc au obținut contractele prin mită. Dacă o companie dă mită și obține un contract, prețul va fi de la început cel mai mare sau va crește prin acte adiționale sau alte metode. Din cauza corupției mai mulți bani din buzunarul nostru se duc pentru produse și servicii sau construcții de autostrăzi mai scumpe decât ar trebui să coste. Noi toți plătim. Corupția distruge concurența și piața liberă. O economie de piață reală se bazează pe principiul concurenței libere și corecte. Dacă la o licitație una dintre companii dă mită și obține contractul, a dispărut concurența corectă", a precizat europarlamentarul.

Monica Macovei a opinat că prin corupție se creează o realitate paralelă, dând exemplul concursurilor pentru ocuparea posturilor în administrația publică.

"Corupția creează o realitate paralelă strâmbă ca în oglinzile (...) distorsionate din parcurile de distracții pentru copii. De exemplu, o clădire se construiește într-o zonă interzisă dacă autorizația de construcție se dă pe bază de corupție sau o persoană câștigă un concurs pentru ocuparea unui post în administrație, în sănătate, educație, pentru că a dat mită sau este client politic sau nepot, persoana cu nota maximă nu a câștigat concursul. Deci, a fost un concurs strâmb", a explicat Monica Macovei.

Conferința este organizată la Palatul Parlamentului de Fundația EUROLINK — Casa Europei cu sprijinul Senatului României și al Fundației Hanns Seidel, în cooperare cu European Network for Education and Training — EUNET și cofinanțat prin Programul Uniunii Europene "Europa pentru Cetățeni".

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ