Magazinele de haine second-hand, o afacere în creştere în Europa de Est

| 05 noi, 2014

Criza financiară globală i-a determinat pe mulţi consumatori din Europa Occidentală să se îndrepte spre magazinele cu preţuri reduse, în timp ce în Europa Centrală şi de Est populaţia a început să se îndrepte spre magazinele de haine second-hand, transmite Reuters.

Numărul magazinelor de haine second-hand din Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Croaţia a crescut rapid şi proprietarii acestor magazine au investit milioane de euro pentru a-şi extinde afacerile. Un exemplu în acest sens este compania Mania, care încurajată de succesul înregistrat în Bulgaria, a decis să deschidă noi magazine în România şi Grecia.

Recent, Fondul Monetar Internaţional a dat publicităţii un raport potrivit căruia convergenţa veniturilor din Est şi Vest a încetinit semnificativ după criza financiară. 'Începând din 1995 şi până în 2008 regiunea Europei Centrale şi de Est recupera decalajul care o separă de media veniturilor din UE într-un ritm de aproximativ un punct procentual pe an. După criză ritmul a încetinit semnificativ', apreciază FMI.

În Ungaria, importul de haine second-hand s-a dublat în 2013, comparativ cu 2008, ajungând anul trecut la 56 milioane de euro. Recent, firma Hada, care are deja 60 de magazine şi controlează o treime din piaţa de haine second hand din Ungaria, a anunţat că va inaugura o hală de sortare în valoare de 1,6 milioane de euro în estul ţării şi va angaja 155 de persoane pentru a face faţă cererii crescute. Această firmă importă anual 30-40 de tone de haine second-hand din Marea Britanie şi anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 32,4 milioane euro.

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, peste 40% din populaţie face regulat cumpărături la magazinele de haine second-hand iar în 2013 a importat haine uzate în valoare de 100 milioane de euro, în creştere faţă de aproximativ 60 de milioane de euro în anii anteriori. Aceasta, deşi Polonia a fost singura ţară membră a UE care a evitat recesiunea în timpul crizei globale. Potrivit unor estimări, din 2011 în Polonia erau 21.000 de magazine de haine second-hand.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina a stimulat vânzările de haine second-hand în Bulgaria. Firma Mania are în prezent 50 de magazine şi 600 de angajaţi în trei ţări din regiune. În 2015, compania Mania are de gând să-şi dubleze numărul de magazine, până la şase, din România şi de asemenea să deschidă două noi magazine în Grecia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ