Mai poate Băsescu astăzi să aducă oameni la vot?

| 01 iul, 2013

Scenariile de evoluţie sugerate de preşedintele Băsescu pe tema celor două referendumuri – cel privind revizuirea Constituţiei şi cel privind unicameralismul/300 de parlamentari – pornesc de la ipoteze cel puţin discutabile.

Președintele Traian Băsescu a declarat, după întâlnirea cu fondatorii și coordonatorii filialelor județene ale "Mișcării Populare", care a avut loc sâmbătă la Vila Lac 1, că fundația trebuie să își facă și un vehicul politic, pentru a putea contribui la continuarea programelor de reformare a țării, în condițiile în care revizuirea Constituției s-a împotmolit.

"Asta am spus de la început că aştept două lucruri: Să văd cum iese legea referendumului şi sunt convins că mult mai uşor trece Referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor, pentru că asta nu este Constituţia României, este Constituţia unei găşti, a unui grup. Ca să fi fost o Constituţie pentru români trebuia dezbătută public, trebuia să ia observaţii de la cetăţeni. Este o gaşcă de politicieni care s-au hotărât să îşi facă o Constituţie pentru ei, considerând că sunt veşnici şi uită ce a păţit Adrian Năstase care şi el şi-a făcut o Constituţie pentru el. Cel mai bine este să faci o Constituţie pentru popor şi de asta eu stau cu referendumul în funcţie de reacţiile lor", a declarat Traian Băsescu.

Scenariile de evoluţie sugerate de preşedintele Băsescu pe tema celor două referendumuri – cel privind revizuirea Constituţiei şi cel privind unicameralismul/300 de parlamentari – pornesc de la ipoteze cel puţin discutabile.

În primul rând, şeful statului continuă pe aceeaşi linie a discreditării forului legislativ, o abordare incorectă pentru un preşedinte care s-a declarat în repetate rânduri un apărător al democraţiei şi al statului de drept. Noul text constituţional este izvorât din legitimitatea Parlamentului şi a cetăţenilor care au avut libertate să formuleze propuneri privind modificarea Legii Fundamenale. Aceste propuneri au fost înaintate Comisiei de revizuire, au fost analizate şi evaluate, iar cele care s-au dovedit viabile şi pertinente au fost cuprinse în textul viitoarei Constituţii. Prin urmare, a descalifica întregul proces prin etichetarea acestui demers drept „Constituţia unei găşti” denotă rea-voinţă şi demască încercarea lui Traian Băsescu de a delegitima proiectul viitoarei Legi Fundamentale.

În al doilea rând, teza vehiculată de şeful statului conform căreia referendumul pe care urmează a-l convoca va avea o rată de participare de peste 50% este neconvingătoare. Pe de o parte, Traian Băsescu este departe de cota de popularitate pe care o înregistra în 2009. Pe de altă parte, referendumul pentru demiterea preşedintelui din iulie 2012 a demonstrat că peste şapte milioane de români au votat „pentru”. Prin urmare, contextul politic este radical schimbat, iar aşa-zisa susţinere pe care Traian Băsescu ar avea-o în cazul referendumul pe care îl propune este pur ipotetică.

În 2013, Traian Băsescu este probabil cel mai uzat om politic din România. Sub mandatul său, viaţa majorităţii românilor nu s-a schimbat în bine. Din contră, în calitate de şef al statului a impus măsuri severe de austeritate şi i-a dezamăgit pe cei care sperau într-un trai mai bun. Astfel, premisele actuale indică mai degrabă scepticismul românilor în a gira un referendum iniţiat de Traian Băsescu, nicidecum contrariul. Rămâne de văzut în ce măsură Traian Băsescu va avea curajul să-şi asume un referendum cu prag de 50% sau dacă întregul discurs nu este altceva decât o nouă provocare lansată în peisajul politic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ