DNA: Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită şi şantaj

| 17 feb, 10:14

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, Marian Petrache, pentru luare de mită şi şantaj.

UPDATE Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice.

Potrivit unui comunicat al DNA, Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice.

"În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calităţile menţionate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor legale, a primit de la primarul unei comune din judeţul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) şi în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizaţiei politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, foloasele necuvenite au fost obţinute de Petrache prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu îi ceară prefectului judeţului Ilfov emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Procurorii precizează că anterior, pentru a-şi înmatricula un autoturism în Bucureşti, primarul în cauză şi-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului.

Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat vineri, la ieşirea de la DNA, că procurorii îl acuză că l-ar fi şantajat pe fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin.

"Acum nouă ani, primarul de la Jilava, care şi-a schimbat (...) buletinul după ce a ieşit primar, pe Bucureşti, şi ştiţi că dacă îţi schimbi buletinul de pe localitatea în care ai candidat îţi pierzi mandatul de primar, vezi Doamne, că s-a dus la prefect şi am vorbit cu prefectul, că el îşi face buletinul înapoi imediat ca să nu-l demită şi l-am şantajat pentru asta", le declarat Petrache jurnaliştilor după întâlnirea cu procurorii anticorupţie.

Întrebat cu ce l-ar fi şantajat pe fostul primar, Petrache a explicat că se fac afirmaţii că l-ar fi şantajat ca să nu spună că şi-a schimbat buletinul şi ar fi primit o excursie în schimb.

'Mi-a plătit o excursie nu ştiu unde (...). A costat 2.100 de euro. (...) La Monte Carlo (...). Am fost acolo, dar în alte condiţii adică (...). El mi-a cumpărat biletul prin ordin făcut de (...) deci, nu aşa...", a mai spus Petrache.

El a afirmat că nu-şi explică de ce fostul primar s-a gândit să facă un denunţ după nouă ani.

"Da. Şi-a adus aminte. (...) Păi, nu este arestat? Nu este condamnat şapte ani? (...) Merg la detectorul de minciuni. (...) Păi, ascultaţi-mă, dar cum să-mi şantajez propriul primar, nu vi se pare că este strigător la cer? (...) Eu sunt prieten cu toţii primarii din Ilfov, inclusiv cu ăia de la PSD am o relaţie bună", a mai declarat Petrache.

Întrebat dacă îşi dă demisia, el a precizat că doar din partid, nu şi din Consiliul Judeţean.

"Da, îmi dau demisia. (...) Păi, da, din partid îmi dau demisia din toate funcţiile... De ce să-mi dau demisia de la Consiliul Judeţean? (...) Prima dată vreau să trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-au luat prin surprindere. (...) Nu am de ce să demisionez din Consiliul Judeţean, că s-a ales acolo", a mai spus Petrache.

 

 

 

--------

Liberalul este acuzat în acest dosar de șantaj și luare de mită, infracțiuni ce ar fi fost săvârșite în perioada 2007-2008, când ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne.

Acesta a petrecut aproximativ jumătate de oră în fața procurorilor. La ieșirea din sediul DNA, Marian Petrache a explicat că este acuzat că l-ar fi șantajat pe fostul primar din Jilava Adrian Mlădin.

"Primarul de la Jilava și-a schimbat buletinul acum nouă ani, după ce a ieșit primar, pe București. Dacă îți schimbi buletinul îți pierzi mandatul de primar. S-a dus la prefect și a vorbit cu prefectul ca el să-și facă buletinul imadiat pe Jilava. Și că, vezi Doamne, l-am șantajat pentru asta. O să chem avocații să se uite. Că, cică, l-am șantajat eu după aia ca să nu spun că și-a schimbat buletinul pentru două zile. Cică, în schimb, mi-a plătit o excursie, vreo 2.800 de euro la Monte Carlo. Am fost la Monte Carlo, dar în alte condiții. El mi-a cumpărat biletul prin ordin. Dar acum nouă ani. Îmi dau demisia din partid, țin la partid mai mult ca la orice. Cum să-mi șantazez propriul primar? Întrebați-l pe el de ce a depus denunțul. Demisionez din funcțiile pe care le am. Din funcția de președinte al CJ nu am de ce să demisionez", a spus Petrache.

Adrian Mădlin execută, în prezent, o pedepsă de 5 ani și 10 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.

 

Tag-uri: Marian Petrache
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ