Marile semne de întrebare cu privire la curentul anti-Roşia Montană

| 07 sep, 2013

Curentul anti-Roşia Montană s-a intensificat în spaţiul public, iar majoritatea raportărilor tind să condamne investiţia fără a aborda în profunzime implicaţiile economice şi sociale. Se face referire în mod superficial la anumite consecinţe de mediu – şi acelea mult diminuate conform ultimei negocieri dintre Executiv şi reprezentanţii RMGC – ale căror dezavantaje sunt infinit mai mici raportat la beneficiile pe care le-ar aduce comunităţii.

În contextul protestelor din stradă la adresa investiţiei RMGC, foarte puţine din analizele apărute în spaţiul public dau dovadă de obiectivitate. Curentul anti-Roşia Montană s-a intensificat în spaţiul public, iar majoritatea raportărilor tind să condamne investiţia fără a aborda în profunzime implicaţiile economice şi sociale. Se face referire în mod superficial la anumite consecinţe de mediu – şi acelea mult diminuate conform ultimei negocieri dintre Executiv şi reprezentanţii RMGC – ale căror dezavantaje sunt infinit mai mici raportat la beneficiile pe care le-ar aduce comunităţii locale în special şi României, în general.

Pentru a mai pondera din dezechilibrul actual al dezbaterii, se cuvin a fi date o serie de informaţii astfel încât publicul să cunoască într-o manieră corectă atât riscurile cât şi avantajelşe proiectului RMGC.

În primul rând, Roşia Montană Gold Corporation lucrează cu cele mai bune companii în exploatare minieră din lume, cu tehnologie de ultimă generaţie. Vorbim de zeci de ani de experienţă, în foarte multe ţări, iar rigorile de mediu sunt respectate cu stricteţe, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale.

În al doilea rând, investiţia nu este una fără cap, ci va fi realizată prin protejarea vestigiilor istorice şi culturale. Acestea au fost deja identificate fiind alocate sume consistente pentru a fi convertite în zone protejate. Astfel, au fost reabilitate 25 de case, primăria veche şi există un plan de dezvoltare pe toată zona istorică. 150 de angajaţi lucrează numai la restaurare, iar 100 de mineri lucrează la vestigiile romane. Investiţia în patrimoniu este garanţia că exploatarea nu va fi una haotică, ci prin respectarea legislaţiei româneşti şi europene.

În al treilea rând, exploatarea minieră nu vizează un teritoriu virgin. Vorbim despre un areal în care mineritul reprezintă o activitate străveche. Adică este o zonă cu tradiţie în minerit care, atât timp cât exploatările au funcţionat, au adus prosperitate locuitorilor. Este vorba despre 16 sate, 4000 de hectare, iar proiectul se suprapune peste 600 de hectare din fosta zonă minieră.

Şi nu în ultimul rând, zăcământul de la Roşia Montană are valoare doar dacă aceasta va fi exploatat. În caz contrar vorbim despre un potenţial ipotetic, de bani ipotetici, de dezvoltare economică pe orizontală ipotetică, de locuri de muncă ipotetice. Prin urmare, este mai legitim a vorbi despre investiţia de la Roşia Montană în termeni de oportunitate, şi nu în termeni de ameninţare. Este cel puţin bizar să vorbim despre viitorul copiilor noştri raportat la riscurile de mediu pe care le presupune investiţia fiindcă este o analogie cu celebra poveste a drobului de sare. Pentru ca fiii şi fiicele noastre să aibă un viitor, este necesar să asigurăm premisele ca perspectivele să le fie favorabile. În caz contrar, vom vorbi în acelaşi registru demagogic despre posibilităţile şi potenţialul nevalorificate ale României, în timp ce tânără generaţie părăseşte ţara în cautarea unei vieţi mai bune oriunde altundeva.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 sep, 2013
anna
Protestatari care vor sa ne MINTA!!Rusine!!!
Le este TEAMA sa se DISCUTE vandutilor care cica apara MEDIU -Mediu nu va fi afectat !!
-le este teama sa se discute ca sa nu se afle ADEVARUL si anume ca ce sustin Protestatarii e FALS!!

-de ce ii DERANJEAZA ca in sfarsit din 1996 se incearca rezolvarea Problemei-in Parlament se DISCUTA-de ce NU vor????????????
-NU-trebiu DESPAGUBIRI URIASE
-dDA -dezvoltam Romania-Cineva Nu vrea ca tara noastra sa Progreseze!!!
--sunt PLATITI din afara acesti protestatari manipulati!!!!!!!!!!!
08 sep, 2013
Irinel
Superficial..
Atat de jalnic si superficial articolul domnu' lingau (numele dumneata deja nu mai conteaza) incat iti dau un 10 pentru lungimea limbii - nu mai dau detalii la ce o folosesti de fapt. Un sfat iti dau: macar spala-te pe dinti dupa, sa nu te miroase familia matale..
07 sep, 2013
george al V-ea
esti foarte pe faza
dupa ce iti citesti propriul articol, imagineaza-ti ca in locul lacului Vidraru, ai avea un lac ceva mai mare, plin cu un namol plin cu cianura.
Apoi, imagineaza-ti ca la Birkenau si alte lagare, se introduceau cateva grame de cianura pe conductele de aerisire in camera de gazare si aproape instantaneu mureau 100 de oameni.
Vrei sa ne convingi ca esti sanatos la cap cand propui solutia de incepere a distrugerilor de la Rosia Montana?
Cred ca esti capabil sa faci ceea ce faci, doar daca ai primit bani, cu conditia sa bati campii.
De ce faci asta?
07 sep, 2013
mihai
fara EXTREMISME!!!!!!!!!
@georgede ce faci Tu asta ??de ce EXAGEREZI si mInti grosolan?cine va baga in cap informatii false sau cu cat ai fost platit sa le crezi???
-indivizii aia -sefi de ong-DUBIOSI si sustinutiudin afara -SOROS??!!!
-calin popescu tariceanu a semnat PRIMUL ,apoi radu berceanu si decebal traian remes in guvernul radu vasile!!!de ei nu spuneti nimic??
-cu ce e de VINA Guvernul actual care INCEARCA sa incheie odata aceasta Problema-DA ori BA!!
-e de admirat ca vrea solutionarea -intr-un fel sau altul a problemei -il facem ori nu si atunci Romania trebuie sa-si plateasca angajamentele NEONORATE!!!i
-lasati EXTREMISMELE-e f.rau sau f.Bun -e clar ca sunt probleme dar POT fi REMEDIATE!!!
NU cred in EXTREMISM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
07 sep, 2013
dorin
?!
domnule Geroge Scoica ...tu crezi cea ce scri, sau scri doar pt ca esti platit sai fi Pro pe acest subiect...cum de toti jurnalistii de la Obiectiv.info sunte-ti Pro Rosia Montana ...sunte-ti gemeni, ave-ti aceasi mama ...iar tatal ma gandesc ca este Ponta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ