Marius Oprea: Securitatea a încercat să facă din Enescu un agent al regimului

| 10 sep, 2013

Istoricul Marius Oprea spune că George Enescu a fost mai mulţi ani în vizorul structurilor comuniste, care au încercat să-l transforme în agent al regimului.

"Enescu a fost supravegheat de Securitate. Am văzut documente, dar nu dosarul propriu-zis. Ei nu prea ştiau cum să procedeze, pentru că nu se puteau atinge de el. Au fost o serie de personalităţi intangibile pentru Securitate pentru că aceasta încerca mai ales să-i atragă ca agenţi de influenţă, să spunem. N-au reuşit cu Enescu, aşa cum n-au reuşit nici cu Eliade, deşi la ambii au făcut eforturi majore pentru a-i transforma, subtil, e drept, în agenţi ai regimului", a declarat Marius Oprea, citat de Agerpres.

Oprea va participa, mâine, alături de istoricul Adrian Cioroianu şi muzicologii Laura Manolache şi Dan Dediu, la o dezbatere dedicată dedicată acţiunii Securităţii de supraveghere a lui George Enescu, care se va desfăşura la Librăria Humanitas Kretzulescu.

Luând în discuţie "cazul Enescu 1946-1955", istorici şi muzicologi vor încerca să răspundă la întrebări precum: "A fost George Enescu supravegheat de Securitate după plecarea din ţară? Până unde se întindea reţeaua de informatori şi cât din drama genialului compozitor ne lasă să întrezărim vălul recent ridicat de pe ferecatele arhive ale Securităţii?", informează un comunicat al Radio România.

Întâlnirea este prilejuită de publicarea de către Ladislau Csendes, muzician, fost membru CNSAS, a volumului "George Enescu - un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955)" care reuneşte un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securităţii şi o culegere de patru înregistrări muzicale din Fonoteca Radio, apărut la Editura Casa Radio, cu sprijinul Muzeului Naţional "George Enescu".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ