Medicii din toată ţara intră în grevă generală

| 20 iun, 2013

Reprezentanţii sistemului medical au anunţat, joi, că medicii din toată ţara vor demara acţiuni de protest în următoarele două săptămâni, iar unii dintre ei ameninţă chiar şi cu demisia.  Acţiunile angajaţilor din sănătate care reclamă, în primul rând, salariile mici (echivalentul a 500 de euro în cazul unui specialist) sunt susţinute de Colegiul Dentiştilor, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi.

„Ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim batjocoriţi şi hăituiţi“, a declarat şeful Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. Acesta a adăugat că pacienţii sunt alături de medicii protestatari. "Oricum ei suferă în momentul de faţă având în vedere că zeci de mii de medici au plecat în strănătate, iar pe pacienţi nu mai are cine să-i consulte", susţine Astărăstoae.

Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist. Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi. "Lunile de vară nu vor fi de vacanţă", a subliniat Astărăstoae, informează adevărul, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.

Potrivit lui Astărăstoae, în perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor. Acţiunile de protest vor fi susţinute de Colegiul Medicilor Dentişti, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi. În Slovacia 2.000 de medici au demisionat România nu ar face altceva decât să urmeze modelul altor ţări europene, precum Letonia, Lituania şi chiar Germania, în care medicii au hotărât să demisioneze în bloc.

Ultimul exemplu în acest sens este cel al Slovaciei, unde la sfârşitul anului 2011, peste 2.000 de medici şi-au înaintat demisiile, provocând blocajul în 15 spitale publice de vârf. Guvernul a decretat stare de urgenţă şi a încercat să găsească soluţii la dezastrul care urma să aibă loc în sistemul medical slovac. „În Slovacia, sistemul a fost blocat prin greva a 21% din medici.

Au spus că aduc medici din străinătate şi că vor plăti tratamentul pacienţilor la clinici din Ungaria sau Austria, însă în momentul în care au realizat că doar patru medici străini au venit să se angajeze în sistem şi că banii cheltuiţi pe tratamentele în străinătate erau de nouă ori mai mari, au decis să ia măsuri”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Citeşte şi Eugen Nicolăescu: Unităţile sanitare vor putea angaja personal după rectificarea bugetară

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ