Micii românești au nevoie de mai multe AVIZE pentru a fi comercializaţi pe piaţa UE

| 12 mar, 2014

Micii românești trebuie să primească cât mai rapid votul Parlamentului European și pe cel al Consiliului de Miniștri pentru a putea fi comercializați și exportați pe piața Uniunii Europene.

Decizia cea mai importantă a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, prin obținerea unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene.

"Este o primă etapă a unui proces de aprobare a acestui produs. Urmează ca Parlamentul European să își dea votul și pe urmă Consiliul de Miniștri să se exprime, dar din semnalele pe care le avem cea mai importantă decizie a fost luată în 10 martie în acest comitet tehnic — Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală al CE. (...) Cu alte cuvinte, produsul poate fi comercializat sub denumirea de 'mici' poate fi comercilizat în continuare. (...) sigur că industria și-a făcut datoria din punct de vedere tehnic și experții din minister au pus la dispoziție celor care au votat toate elementele tehnice astfel încât să asigurăm că este vorba de un produs tradițional românesc fără niciun impact negativ asupra sănătății umane", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferința de presă.

Directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Ștefan Pădure, consideră că este important ca România să obțină votul în Parlament înainte de alegeri le europarlamentare pentru a evita riscul de a lua tot acest demers de la capăt.

"Am obținut un vot pozitiv în cadrul comisiei tehnice, urmează votul politic în Parlamentul European. Fiind un regulament european, o propunere de modificarea a unui regulament european vine pe procesul legislativ tot cu un regulament european de completare. În proporție de 99% aceste recomandări au fost preluate, iar forma finală a fost dată de comisia tehnică, în această formă, dar exista un vot în Parlament într-o perioadă pre-electorală și cred că trebuie neapărat să avem tot suportul parlamentarilor noștri actuali pentru a folosi toate relațiile pe care le au pentru a influența favorabil decizia finală. Acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede pentru că altfel riscăm să o luăm de la capăt", a declarat pentru AGERPRES Ștefan Pădure.

Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) a dat luni undă verde utilizării bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, în urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a UE. Decizia SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) și în care sunt reprezentate la nivel de experți statele membre — de autorizare a aditivilor utilizați la prepararea micilor a fost luată cu o majoritate calificată de 297 de voturi pentru, 48 de abțineri și șapte împotrivă. Statele care s-au abținut sunt Marea Britanie, Finlanda și Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecții. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).

La ședința SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care și micii românești. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuțiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a ședinței de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ