Mierlea (Infocons): 40% dintre produsele semipreparate din carne existente pe piața din România sunt false

| 22 sep, 12:17

Infocons a trimis Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și premierului o informare potrivit căreia 40% dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piața din România sunt false, a declarat vineri Sorin Mierlea, președintele Asociației Consumatorilor - Infocons.

"Avem o adresă către dumneavoastră (ANSVSA — n. r.) de trei săptămâni, o așteptăm, cu privire la faptul că 40% din produsele semipreparate din carne sunt false în piața din România. Din perspectiva unor analize pe care le-am realizat, așteptăm din partea dumneavoastră un răspuns pe acest lucru", a spus Sorin Mierlea, la dezbaterea cu tema 'Protecția consumatorilor — element esențial în realizarea unei piețe interne mai aprofundată și mai echitabilă', organizată de Institutul European din România și Asociația Infocons.

Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că analizele la semipreparate au fost făcute la Larex și laboratoare din cadrul ANSVSA, în urma acestora reieșind o diferență de compoziție față de cea menționată pe etichetă.

"Noi considerăm că sunt produse care mint și înșală consumatorul și așteptăm măsurile luate de autorități. După aceea vom veni public. Dacă în 30 de zile autoritățile nu iau măsuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate", a afirmat Mierlea.

Prezent la dezbatere, vicepreședintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a declarat că deja s-a constituit un grup de lucru pe această temă.

"În ceea ce privește compoziția, respectarea compoziției și dacă în produs se regăsește exact ceea ce este trecut pe etichetă — această problemă a fost ridicată zilele trecute și de domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, am luat deja inițiativă. A fost o întâlnire acum câteva zile între președintele ANPC, președintele ANSVSA, domnul Geronimo Brănescu, și se caută să se găsească (o soluție — n. r.) sub forma unui program prin care un număr de produse selectate aleatoriu din piață, fie că vorbim de cele din procesarea cărnii, fie că vorbim de cele din industria laptelui sau alte produse, cele procesate, vor fi luate ca eșantion, vor fi analizate în laboratoare", a spus Traian Constantin Petcu.

Acesta a precizat că rezultatele vor fi comunicate ministrului Agriculturii, iar dacă vor exista nepotriviri între rezultate și datele menționate pe etichete, aceste fapte vor intra în sfera legislației penale pentru că reprezintă o fraudă.

Tag-uri: mierlea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ