Mihai Chirica, contestatarul lui Liviu Dragnea, pierde funcţiile de conducere din PSD

| 22 feb, 16:38

Mihai Chirica, cel mai vehement contestatar al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, din ultima perioadă, a rămas fără toate funcţiile de conducere pe care le deţinea în cadrul partidului, acesta fiind acum doar simplu membru. La finalul şedinţei Comitetului Executiv, acesta a declarat că se aştepta la o astfel de decizie, hotărârea fiind luată în unanimitate.

„Cred că va trebui să lărgim un pic cadrul de comunicare între mine şi preşedintele Dragnea", a fost concluzia lui Chirica. Înaintea întrunirii CExN, politicianul spunea că susţine guvernarea Grindeanu, dar că l-a rugat pe premier „să-şi preia haina de prim ministru aşa cum se cuvine", adăugând că zvonurile potrivit cărora ar fi un „infiltrat" reprezintă doar o „diversiune KGB-istă" pentru ca unii colegi să-i poată cere excluderea.

UPDATE 16:30 În urma şedinţei Comitetului Executiv Naţional, membrii PSD au decis, în unanimitate, ca lui Mihai Chirica să-i fie retrase toate funcţiile de conducere din cadrul partidului, acesta rămânând simplu membru. La rândul său, Chirica a recunoscut că s-a discutat şi înainte despre acest aspect şi că se aştepta la o asemenea hotărâre, precizând că se simte în continuare ca făcând parte din formaţiunea social-democrată şi că acum trebuie „lărgit cadrul de comunicare" cu Liviu Dragnea, pentru că au existat multe dezinformări.
„Sunt membru PSD, sunt primarul municipiului Iaşi, am o comunitate de administrat. Decizia a fost să rămân membru al PSD, fără funcţii de conducere politică. (...) Votul a fost unanim, eu sunt dezamăgit că s-au spus foarte multe lucruri neadevărate referitoare la poziţiile mele.
A fost un act de dezinformare a preşedintelui partidului, sunt convins că au contribuit mai mulţi acolo. Mă simt în continuare membru şi cred că va trebui să lărgim un pic cadrul de comunicare între mine şi preşedintele Liviu Dragnea", a spus Chirica. Întrebat dacă a luat în calcul această decizie, primarul municipiului Iaşi a răspuns afirmativ. „Mă aşteptam, sincer da, pentru că lucrurile s-au discutat înainte", a spus acesta.
UPDATE 16:08 După patru ore de discuţii, primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a transmis că dezbaterile sunt încă în toi, iar şedinţa „mai durează". Întrebat dacă până acum s-a decis vreo excludere, senatorul Claudiu Manda a răspuns că, deocamdată, nu este vorba despre o astfel de măsură. 
„Lucrul pe care l-am aflat, (excluderea-n.r.) este o manieră mai puţin potrivită pentru România de astăzi. Excluderea trebuie să vină din interiorul organizaţiei din care faci parte. Sigur, va trebui să le explic că nu sunt în afara PSD, dimpotrivă cred că am reuşit să aduc o notă nouă, un suflu normal, european în PSD în care putem să comunicăm democratic, liber, constiuţional şi, în cele din urmă, se pare că am avut dreptate”, a declarat primarul PSD al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, la intrarea în şedinţa CEX.
Mihai Chirica a spus că nu crede că va fi exclus şi că va face trimitere la „un pic de raţiune”: „Eu mă gândesc că nu se va întâmpla, fac şi eu trimitere un pic la raţiune, la felul în care s-a întâmplat cu adevărat ceea ce am spus şi, în cele din urmă, cred că contează foarte mult ceea ce văd românii în general şi ieşenii pe care îi reprezint. (…) Este prima dată când organizaţia Iaşi aduce nouă parlamentari în Parlamentul României”, a spus Chirca.
Mihai Chirica a afirmat că nu i-a cerut scuze lui Liviu Dragnea, dar l-a rugat pe Grindeanu „să-şi preia haina de prim ministru", afirmând că, din cauza reputaţiei proaste pe care a dobândit-o România la nivel internaţional, pe fondul ultimelor evenimente de pe scena politică, acum e nevoie ca toţi să muncească pentru a o îndrepta.
„Să mă scuz pentru ce? Sigur, dacă ar fi fost o opinie total deformată faţă de ceea ce s-a întâmplat în guvernarea Grindeanu, ar fi trebuit să-mi cer scuze. Domnul Grindeanu a înţeles că eu susţin guvernarea, l-am rugat să-şi preia haina de prim ministru aşa cum se cuvine. Ieri s-a abrogat OUG 13 prin ordonanţa 14, am reuşit să ne facem o imagine proastă internaţional, trebuie să muncim să o reparăm", a declarat Chirica înainte de aflarea deciziei în ceea ce priveşte soarta sa în partid.
Primarul din Iaşi a precizat că nu a vorbit cu Liviu Dragnea, dar că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla astăzi. Acesta a adăugat că are sprijinul total al organizaţiei din care provine şi că există lideri din teritoriu care l-au sunat să-l asigure de sprijinul lor, cu toate că cea mai relevantă încurajare i s-a părut cea venită din partea premierului Grindeanu şi a organizaţiei PSD Timiş pe care o reprezintă.
„Istoria o fac oamenii, tot ei o schimbă. Nu am vorbit cu Dragnea, cel mai probabil acest lucru se va întâmpla astăzi. De la organizaţie am sprijinul total. Cel mai relevant este ce a spus premierul Grindeanu şi organizaţia Timiş pe care o reprezintă. (...) Partidul social-democrat este un partid de care e nevoie. Nu sunt infiltrat de nimeni, pentru că nu am făcut-o conjunctural. Am făcut ce am crezut, aşa voi face în continuare", a adăugat Chirica.
Referitor la zvonurile potrivit cărora acesta este „infiltrat" în PSD, Mihai Chirica a transmis că discuţiile pe marginea acestui subiect nu fac decât să construiască „o diversiune KGB-istă care ar putea justitifca faptul ca unii colegi să ceară excluderea".

CExN al PSD se reuneşte, miercuri, la Bucureşti, pentru a discuta despre numirile unor noi miniştri, dar şi despre sancţionarea lui Mihai Chirica, pentru atitudinea critică la adresa conducerii PSD.

 

Preşedintele interimar al PSD Iaşi, Mihai Chirica, s-a impus ca „vârf de lance” al atacurilor publice la adresa lui Liviu Dragnea.

În ultima perioadă, un număr substanţial de filiale au convocat CEx judeţene, unde au adoptat trei rezoluţii, pe care le-au comunicat public: o rezoluţie de sprijin politic a lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD, o rezoluţie de susţinere a Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, şi o rezoluţie prin care cer CExN excluderea din partid a lui Mihai Chirică.

Dragnea a declarat, ulterior, că el nu vrea să pună problema excluderii din partid a vicepreşedintelui Mihai Chirica în cadrul şedinţei CExN, dar a vorbit explicit atât despre sprijinul pe care îl are în judeţe, inclusiv în filiala PSD Iaşi, unde aproximat 60 de primari s-au disociat de Chirica, cât şi despre „infiltraţi” în partid, care „fac jocurile lui Iohannis” şi care „vor fi păstraţi de sămânţă”.

În ceea ce priveşte excluderea lui Chirică, Dragnea a spus că la CExN se poate adopta şi o sancţiune minimă, dar şi una maximă, decizia în cazul acestuia urmând a fi „înţeleaptă, dar fermă”.

Citește și

Tag-uri: mihai chirica
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ