Mihail Neamţu: Microregiunile ar diminua cheltuielile

| 30 mai, 2013

Preşedintele Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat că este adeptul microregionalizării în mediul rural, dar şi a depolitizării administraţiei locale.

"Un grup de experţi români a constatat că un foarte mare număr de comune nu se pot întreţine financiar, au costuri ridicate cu salarizarea personalului, ca atare aceste comune ar putea fi comasate cu alte entităţi administrative care să acopere o zonă rurală mult mai întinsă. Susţinem o microregionalizare rurală pe criterii economice, geografice şi demografice.

O comasare a administraţiei ar diminua cheltuielile, dar ar putea fi mult mai eficientă având un personal adecvat. În acest moment, majoritatea administraţiilor comunale sunt supradimensionate, nu corespund cerinţelor actuale şi generează costuri exorbitante. Acest aspect este dublat de o altă ciudăţenie: există oraşe cu 3.000 - 4.000 de locuitori, de fapt foste comune transformate în oraşe, dar şi comune cu peste 7.000 de locuitori care n-au acest statut. E un nonsens administrativ. Aici e nevoie de o reformă accelerată, iar ţări ca Polonia şi Germania au recurs la asemenea contopiri administrative pe criteriul reducerii costurilor", a spus Mihail Neamţu.

Liderul Noii Republici a adăugat că susţine depolitizarea actului administrativ în mediul rural şi salvarea valorilor satului tradiţional românesc. 

"Administraţia rurală ar putea funcţiona în condiţii bune fără a fi atât de influenţată de politic. Vrem primari gospodari şi nu primari cerşetori de la Guvern. Proiectul nostru microregional cuprinde o asemenea perspectivă. Acum primarul gospodar este jupuit de stat sub diferite forme, iar primarul sărac este răsplătit fără a face mare lucru în schimbul banilor primiţi. În momentul actual asistăm la o risipă a banului public fără ca guvernanţii să solicite şi performanţă. Practic, aceşti primari săraci sunt agenţi electorali ai unor partide ce le s-ar în ajutor la fiecare patru ani", a mai spus Mihail Neamţu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ