Mii de pelerini la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor

| 25 oct, 2013

Mii de pelerini au trecut începând de joi, în dealul Patriarhiei, pe la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mucenic Artemie, precum şi pe la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Din Bucureşti sau din ţară, oamenii stau câte 10 ore la rând pentru a se ruga, cei mai mulţi, pentru sănătatea lor şi a familiei.

"Pelerinajul continuă, în bune condiţii, iar vineri vor fi oferite 15.000 de porţii de mâncare gătită, sarmale de post pregătite de reprezentanţii parohiilor ortodoxe din judeţul Ilfov", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Pe timpul nopţii, studenţii de la teologie au oferit apă, ceai cald şi cafea pelerinilor care au urcat dealul.

Pentru pelerinii din ţară, în sălile de sport de la liceele Mihai Eminescu şi Ion Creangă, aflate în apropierea Patriarhiei, sunt pregătite 350 de locuri de cazare, iar cele 18 biserici din jurul Dealului Patriarhiei sunt deschise permanent pentru a asigura cazare pelerinilor.

Peste 200 de jandarmi asigură ordinea în timpul pelerinajului, la echipajele ambulanţei prezente pe Colina Patriarhiei solicitând ajutor până în prezent aproximativ 50 de persoane.

Vineri, Sfânta Liturgie a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de un sobor de diaconi.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Corintului, părintele Dionisie.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6,30 şi 8,00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii care doresc să se împărtăşească, iar la ora 9,30, patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

În aceeaşi zi, de la ora 18,00, în Aula Magna Teoctist din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a şasea ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească.

Luni, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12,00, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod cu tema '2013 - anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi anul comemorativ Dumitru Stăniloae', iar marţi, la ora 7,30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, urmată de un Te Deum în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în şedinţă de lucru la reşedinţa patriarhală.

Delegaţia Bisericii Greciei se va întoarce în Grecia în ziua de marţi, cu icoanele Împărătesei Elena şi Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie, iar Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, este sărbătorit anual la 27 octombrie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ