Minerii protestatari, blocaţi în subteran la Roşia Montană, vor să-şi petreacă noaptea acolo

| 11 sep, 2013

Cei 22 de mineri blocaţi în subteran la Roşia Montană refuză să iasă la suprafaţă pe durata nopţii, în timp ce majoritatea protestatarilor din centrul comunei s-au deplasat la intrarea în mină şi intenţionează să îşi petreacă şi ei noaptea acolo.

Preşedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, a declarat că a intrat în mină, în această seară, să încerce să îi convingă pe protestatari să iasă la suprafaţă, însă nu a reuşit. El a spus că i-a rugat pe protestatari să iasă la suprafaţă pentru că umiditatea din mină le-ar putea provoca probleme de sănătate, însă aceştia au refuzat.

Starea de sănătate a celor 22 de protestatari este bună, a mai spus Albu, citat de Mediafax.

Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană cer în continuare să vină acolo preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pe care, susţine Cristian Albu, îl consideră "principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier".

Protestatarii au primit alimente şi pături.

Totodată, aproximativ două sute de persoane din cele aproximativ 300 care au protestat în centrul comunei Roşia Montană au mers la intrarea în mină, spunând că intenţionează să îşi petreacă noaptea acolo, în semn de solidaritate cu minerii blocaţi în subteran.

Astăzi, 22 de mineri s-au blocat în subteran la Roşia Montană, cerând să vină acolo preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier.

Preşedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, spunea că oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.

De asemenea, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar şi angajaţi ai companiei miniere, au protestat în centrul comunei Roşia Montană, solicitând guvernanţilor şi parlamentarilor să ia o decizie privind începerea proiectului.

Galeria Cătălina-Monuleşti a fost reabilitată de compania minieră, mina fiind surpată după ce exploatarea de stat a fost închisă. Mina păstrează şi urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusă în programul de cercetare arheologică derulat la Roşia Montană pentru descărcarea de sarcină arheologică a zonei, astfel ca proiectul minier să poată fi derulat.

De asemenea, ieri, aproximativ 500 de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici din Roşia Montană, au participat la un protest în centrul comunei, cerând începerea proiectului minier, acţiunea nefiind autorizată.

Tot ieri, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ