Ministerul Educaţiei ridică ştacheta pentru profesori

| 24 iul, 2013

Peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.

 

Din cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba şi 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii.

Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174 au primit note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute au fost între 8 şi 8,49, respectiv 1.826. Nota minimă de promovare a fost 8.

Aceste sunt, pe scurt, datele centralizate privind examenul de definitivat din iulie 2013. Gradul de promovabilitate de 47,83% este un indicator al exigenţei şi rigorii cu care Ministerul Educaţiei tratează definitivatul profesorilor. Se confirmă că examenul este unul serios şi adecvat nevoilor sistemului de învăţământ din România.

Pentru că de cele mai multe ori s-a vorbit despre gradul de pregătire al elevilor sau despre constrângerile bugetare, însă prea puţin despre capacitatea dascălilor de a forma generaţiile viitoare.

Examenul de definitivat demonstrează că era necesară o selecţie mai riguroasă a profesorilor fiindcă aceştia sunt responsabili de educaţia şi pregătirea tinerilor noştri.

Şcoala românească are datoria de a continua buna tradiţie pedagogică şi este evident că un proces de selecţie exigent reprezintă o premisă fundamentală pentru ca şcolile şi liceele româneşti să se achite cu succes de misiunea didactică. Profesorii reprezintă una dintre verigile fundamentale pentru sistemul educaţional, iar examenul de definitivat reprezintă garanţia că în sistem vor rămâne doar cadrele didactice cele mai bine pregătite.

În acest context, reformele iniţiate de ministrul Remus Pricopie tind să prindă contur. Exemenul de bacalaureat a fost mult mai bine adaptat cerinţelor specifice din perspectiva dificultăţii, repartizarea elevilor care au susţinut examenul de capacitate a decurs accelerat şi fără incidente, iar examenul de definitivat riguros asigură un cadru de selecţie optim pentru dascălii ce vor rămâne în sistem.

Sunt paşi concreţi care probează preocuparea Guvernului Ponta în a crea un sistem de învăţământ adaptat nevoilor secolului XXI. Începutul este bun, iar dacă tendinţa unor reforme atente şi responsabile va fi continuată de ministrul Pricopie, există toate premisele pentru ca educaţia românească să-şi recapete rolul pierdut în urma succesiunii de politici contradictorii care s-au aplicat de-a lungul anilor în acest domeniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ