Ministerul Finanţelor: Excedent bugetar de 0,92% din PIB, după primele OPT luni din 2015

| 25 sep, 19:58

Execuţia bugetului general consolidat la sfârşitul primelor opt luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,5 miliarde de lei, respectiv 0,92% din PIB, faţa de un deficit de 1,6 miliarde de lei (0,24% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă din anul 2014, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 150 de miliarde de lei, reprezentând 21,4% din PIB, au fost cu 9,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15%), impozitul pe venit (13,5%), impozitul pe profit (11%), venituri nefiscale (18,5%) şi accize (8,2%). 

Încasările din contribuţii de asigurări sociale de stat au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor datorate statului de către angajatori, dar şi majorarea contribuţiei virate la fondurile de pensii private (Pilonul II) cu 0,5 puncte procentuale în 2015 faţa de 2014. 

Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2014, încasările administraţiilor locale au crescut pe segmentul impozite şi taxe pe proprietate cu 3%, la taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,2% şi venituri nefiscale cu 2%. 

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 143,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 3,8% faţa de aceeaşi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB. 

Potrivit datelor MFP, o reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile, de circa 7%, ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. În paralel, a fost înregistrată o creştere semnificativă, cu 36,8% faţă de perioada similară a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,1 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB, în termeni nominali cu 7,4% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 sep, 00:28
Filip
Proiect
“Atunci cand iti este evident ca nu’ti poti atinge scopul nu schimba scopul, ci schimba metodele de actionare!” ~ Confucius

Colaborare cu bani din prima luna! 100-285 € lunar! Iti oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa poti castiga imediat bani, 100 € lunar (part-time) sau 285 € lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii trimite cuvantul PROIECT la adresa de e’mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ