Ministerul Justiţiei pune capăt manipulărilor în cazul Roşia Montană

| 10 sep, 2013

Teza, care s-a dovedit a fi cum nu se poate mai falsă, a fost alimentată în mod voit de către opozanţii exploatării de la Roşia Montană, în capcană căzând inclusiv oameni politici cu experienţă din zona liberalilor care s-au pronunţat pe o temă care practic nu exista decât în închipuirea celor care au orchestrat această manipulare.

La finalul săptămânii trecute, o mare parte a presei vuia pe tema unui aşa-zis aviz negativ pe care l-ar fi primit proiectul privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Erau avansate scenarii care mai de care mai bizare în care era reclamată trimiterea de către Executiv spre dezbaterea Legislativului a unui proiect care nu primise girul Ministerului Justiţiei. Teza, care s-a dovedit a fi cum nu se poate mai falsă, a fost alimentată în mod voit de către opozanţii exploatării de la Roşia Montană, în capcană căzând inclusiv oameni politici cu experienţă din zona liberalilor care s-au pronunţat pe o temă care practic nu exista decât în închipuirea celor care au orchestrat această manipulare.

Astfel, potrivit punctului de vedere oficial exprimat astăzi de către ministrul Cazanciuc, documentul care a apărut săptămâna trecută era unul în lucru şi cuprindea observaţii pe marginea proiectului Roşia Montană, nicidecum un aviz final. Conform ministrului Justiţiei, proiectul privind exploatarea RMGC a primit aviz pozitiv, iar tema îşi va urma în continuare cursul firesc al dezbaterii parlamentare, care conform ultimelor decizii politice vor duce, cel mai probabil la respingerea proiectului.

Din păcate, preluarea în media a unor astfel de intoxicări nu numai că nu ajută la stabilirea unor puncte de vedere corecte, întemeiate pe informaţii reale, ci complică suplimentar conturarea unor opţiuni valide şi în deplină cunoştinţă de cauză în cazul Roşia Montană. Fiindcă interesul public era acela de a prezenta proiectul în mod obiectiv, cu plusuri şi cu minusuri astfel încât decizia finală să fie cea  legitimă. Dezbaterile paralmentare pe marginea oricărui proiect legislativ iniţiat de către Guvern, inclusiv cel privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, au rolul de a crea   posibilitatea cetăţenilor de a se informa corect și complet pe marginea beneficiilor și dezavantajelor. Manipulările şi intoxicările denaturează dezbaterea publică afectând până la urmă şansele de adoptare a unor politici publice corecte în acord cu aşteptările populaţiei şi interesul public.

În acest context, protestele de stradă ale manifestanţilor anti-Roşia Montană, dincolo de libertatea de exprimare care este garantată în România, nu fac altceva decât să creeze o nouă perdea de fum. Mulţi dintre oamenii ieşiţi în stradă nici măcar nu cunosc în mod real situaţia investiţiei miniere, dar o contestă. De cealaltă parte, argumentele pe care le aduc locuitorii din zona Roşia Montană în care se face referire la efectele benefice ale exploatării aurifere nici măcar nu sunt ascultate de către tabăra opozanţilor.

Vestea proastă pentru România este că avem din nou o populaţie divizată pe un subiect care altfel ar trebui să ne îndemne la coeziune şi solidaritate. Cei care contestă proiectul de la Roşia Montană nici măcar nu propun un plan alternativ privind exploatare aurului. Cer un singur lucru -  oprirea investiţiei. Ce facem însă cu locurile de muncă pe care le pierdem? Şi cine plăteşte depăgubirile pe care le va solicita compania RMGC în cazul în care proiectul cade? Manifestanţii din stradă? Şi ei, dar cea mai mare parte a facturii va fi suportată de restul românilor, marea majoritate, care nu au ieşit în stradă. În plus, ne vom lua adio de la veniturile din redevenţe, taxe sau impozite care ar fi ajuns la buget. Adică bani atât de necesari finanţări unor domenii cheie precum sănătatea şi educaţia, servicii de care beneficiază toţi cetăţenii, inclusiv cei mai aprigi critici ai proiectului Roşia Montană.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
Alexandru
Lasa ca e mai bine sa "beneficieze" de 200 de locuri de munca pentru cativa ani niste oameni, clar ca ma refer la cei din Rosia Montana, urmat de niste incasari in bugetul statului roman..de paravan, dupa care, prea mult iubitul vostru proiect de exploatare va lasa in urma lui, milioane de metri cubi de cianuri, "oprite" de un baraj, cand acea zona va fi practic de nelocuit, cand oamenii vor fi bolnavi, cand totul va fi toxic, sa nu mai spunem si de riscul prezentat de acel baraj care ar trebui contruit sa reziste o viata...si apoi sa ne ducem dracului toti pentru ca voi vreti "o gura de aer" pentru moment, mai exact cativa ani, si dupa sa mergem la cimitir, daca voi astia care sustineti acest proiect si mai intai va ganditi la propriul vostru buzunar, la amagirea de moment de care dati dovada si nu de ceea ce ramane in urma pe termen lung si mai ales pentru sanatatea populatiei, atunci mergeti voi acolo si mutati-va, traiti acolo si din partea mea mancati aur pe paine insiropat cu cianura. Sa nu mai spunem de faptul ca romania beneficiaza de doar 6% din aurul exploatat!!!! Asta e hotie la drumul mare, insa problema cea mai mare si batalia nu este pentru aur, ci pentru metalele rare care se gasesc acolo, folosite in tehnologie, care nu fac nici de 5 ori valoarea aurului posibil exploatat, eu cel putin raman uimit cata indiferenta, prostie si hotie poate sa existe in tara asta!! Rusine pentru ca nu luati in calcul riscurile care vizeaza populatia in ceea ce priveste sanatatea, care daca nu exista te duci dracului cu tot cu aurului si exploatarea ta ca nu mai ai ce face, lumea cealalta te paste.
10 sep, 2013
Ana-Maria
minciuni
http://2blackjack1.wordpress.com/2012/01/04/americanii-despre-rosia-montana-adevaruri-care-daca-nu-se-spun-acum-maine-va-fi-prea-tarziu/
acest filmulet merita vizionat, daca nu invatam din greselile noastre macar sa invatam din greselile altora. Nu mai bateti apa-n piua cu locurile de munca si cat de mult s-ar investi in sanatate si in alte domenii daca niste bani ar ajunge in bugetul de stat. In cazul in care proiectul va fi aprobat, toti banii vor fi necesari pentru a-i insanatosi pe cei care se imbolnavesc in urma exploatarii. locuri de munca se gasesc si in alta parte... plus de asta, acestea ar fi disponibile 2-3 ani dupa care vor ramane mult mai putini oameni pana la finalizarea termenului. iar tara?? va fi distrusa, poluata, plina de oameni cu diverse boli, fara aur... abia atunci va veti pune mainile in cap. dupa ce va fi prins ultimul peste, taiat ultimul copac si sorbita ultima picatura de apa, veti realiza ca banii nu se mananca...
10 sep, 2013
cantautor
poti sa-i canti prohodul la acest proiect,pana dupa prezidentiale...
aveti 70% ,lasitate si ipocrizie...nu majoritate...
10 sep, 2013
Romania mama noastra !!!!
Ce minciuni nerusinate !! de v-ar ingiti pamintul lasilor da de ce nu spuneti daca-i lasam pe tilharii care vor sa fure si sa rada muntii nostri sfinti de pe fata pamintului generatia urmatoate adica copii nostri vor sclavi iar cei ai tilharilor se vor lafai ,Niciodata Romania Patria noastra, Rosia Montana bucata din Romania iar aceasta bucata aprtine poporului Roman CARE ESTE SUVERAN ASA SCRIE IN CONSTITUTIE HOTILOR SAU SUNTETI TOTI ANALFABETI SI NU MAI PUTETI CITI ???????
10 sep, 2013
doar eu
Romania mama noastra!!!
Acei talhari sunt oameni care au puterea financiara de a realiza un proiect minier la noi in tara. Tara care nu stie sau nu poate sa realizeze un astfel de proiect din cauza hotilor(care suntem tot noi, romanii) si a spagarilor. Mai bine sa primim o mica parte din ceva, decat sa primim 0% din minic.
Tu spui ca poporul roman este suveran si alte aberatii, dar nu esti constient ca fara investitori nu suntem in stare de nimic.
Acei oameni din Rosia Montana isi doresc sa mearga mai departe acest proiect, pentru a avea un loc de munca, dar asta nu vad cei care protesteaza in Bucuresti sau alte orase din tara. Aceia sunt aceeasi oameni manipulati de politicieni corupti care probabil sunt ofticati ca nu si-au luat si ei partea din acest proiect.
Nu va lasati manipulati, ca oricum nu castigati nimic din asta.
Din pacate sutem un popor de oameni prosti care pun botul la tot ce spun "cei pe care i-am ales".

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ