Ministerul lui Vosganian nu și-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Roșia Montană

| 03 sep, 2013

Ministerul Economiei nu şi-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Roşia Montană, care a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului în după-amiaza precedentă şedinţei în care a fost aprobat, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul de resort, într-o conferinţă de presă.

'Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege. Nu există nicio semnătură a mea sau a colegilor mei. Pentru că, în timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev, am plecat pentru că nu ştiam că o să se dezbată proiectul. Proiectul a apărut pe ordinea de zi în după-amiaza precedentă, când eu deja eram în avion, colegii mei au rămas, ei şi-au dat tot concursul. Au prezentat o serie de note, care se refereau fie la alte legi care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care îngreunează aplicarea proiectului aşa cum este el. Deci Ministerul Economiei nu şi-a pus semnătura pe proiectul de lege şi are o seamă de observaţii', a subliniat Vosganian.

El a precizat că dezbaterea din Parlament trebuie să rezolve probleme importante, precum cea de mediu. 

Ministrul a adăugat că are mari rezerve în legătură cu problemele de mediu pe care le ridică acest proiect. 'Nu există niciun dubiu că pentru zonă e benefic începutul exploatării, pentru locurile de muncă, însă am mari rezerve în legătură cu problemele de mediu. Vreau ca cineva în mod deschis să-şi ia angajamentul cu privire la acest aspect. Votul meu în Parlament va fi condiţionat de prezenţa unor garanţii de mediu', a punctat Vosganian, care este şi senator.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană a fost adoptat în urmă cu o săptămână în şedinţa de Guvern, urmând să fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ