Ministerul Sănătăţii: Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I - insuficiente. Am alocat bani

| 17 feb, 2014

Ministerul Sănătăţii informează, într-un comunicat, că, având în vedere că fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe.

"Având în vedere faptul că fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializării primite de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii a refăcut sumele alocate pe alte programe şi a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se facă corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii, citat de Mediafax.

În urma suplimentării fondurilor, au fost alocaţi în Prahova - 3.048.000 de lei, în Suceava - 2.851.000 de lei, în Galaţi - 3.937.000 de lei, în Hunedoara - 4.344.000 de lei, în Vaslui - 2.752.000 de lei, în Cluj - 2.266.000 de lei şi în Dolj - 3.535.000 de lei.

Conform procedurii, unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare, se mai spune în comunicatul ministerului.

Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia, şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, a transmis, duminică, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În luna decembrie 2013, Spitalul Judeţean Suceva a rămas fără fonduri şi fără tratament, potrivit organizaţiei. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ