Ministrul Apelor, despre inundaţii: Vina este a autorităţilor

| 31 iul, 2014

Ministru delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, vicepreşedinte PNL, a declarat că vina pentru inundaţii este a autorităţilor deoarece nu au luat măsuri în momentul emiterii codului portocaliu.

Într-un interviu acordat pentru RFI, Lucia Varga precizează că "aceste inundaţii sunt efectele despăduririi a doi munţi din judeţul Argeş şi din judeţul Vâlcea. Gândiţi-vă că în loc să se realizeze combateri de torenţi, împăduriri, astfel încât apa să fie reţinută la munte, în ultimii trei ani au fost despăduriţi 915 hectare şi rărite aproape două mii de hectare în judeţul Argeş. Debitul râului nu mai este la fel în situaţia unor precipitaţii abundente, ca şi când am avea o pădure care să atenueze scurgerea în albie".

Fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri critică modul în care au intervenit autorităţile în cazul inundaţiilor: "Din punctul meu de vedere, au lipsit specialiştii, nu s-a pus accent pe intervenţia conform procedurilor. În mod normal, trebuiau luate măsuri din momentul în care s-a emis avertizare Cod Portocaliu. Atunci trebuiau convocate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, trebuiau pregolite lacurile, trebuiau luate măsuri de curăţire a văilor, astfel încât să evităm orice blocaje în zona podurilor şi din ceea ce am văzut în presă până în acest moment, aceste măsuri au lipsit, s-a intervenit doar când apa a ajuns în localităţi".

Întrebată dacă România ar trebui să ceară ajutor european după aceste inundaţii, Lucia Varga a răspuns: "Da, există o procedură de accesare a fondului Solidaritatea, pentru a repara pagubele produse la lucrările hidrotehnice. Sigur că vor trebui accesaţi aceşti bani, dar tragedia familiilor este de necompensat".

O persoană a murit, iar alte câteva sunt date dispărute în urma inundaţiilor produse în ultimele zile în sud-vestul ţării. Zece judeţe sunt afectate, iar peste o mie de case au fost inundate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ