Ministrul Educaţiei: Vom încerca să avem cel puţin o raportare lunară privind absenţele

| 21 mai, 2013

Veste proastă pentru elevi. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat astăzi că va încerca cel puţin o raportare lunară a absenţelor pentru fiecare şcoală, începând cu anul şcolar 2013-2014. Lista cu raportarea absenţelor va fi afişată pe internet pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pricopie a precizat că ministerul pe care îl conduce are în lucru şi va finaliza până la sfârşitul anului o nouă strategie privind reducerea abandonului şcolar. Ministrul a spus că, în opinia sa, copiii trebuie să vină din plăcere la şcoală, iar mediul şcolar trebuie să fie unul prietenos.

"Trebuie să se renunţe acolo unde mai există relaţiile rigide dintre elev şi profesor. În şcoală există multe instrumente de control. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în afara şcolii pe care nu reuşesc să le controlez", a declarat marţi ministrul Educaţiei la o conferinţă de presă, cu prilejul lansării unui raport privind abandonul şcolar.

"Pentru a aduce copilul la şcoală trebuie să colaborăm cu poliţia şi asistenţa socială. Trebuie să avem dialog cu părinţii. Uneori este nevoie să facem educaţie cu aceştia şi să le explicăm de ce este nevoie să vină copiii la şcoală", a mai spus demnitarul.

El a mai spus că în momentul de faţă Ministerul Educaţiei poate afla unde se află copilul cu ajutorul codului numeric personal, instrument folosit şi cu ocazia înscrierii în clasa pregătitoare.

"Încă avem peste 20.000 de copii care ar trebui să fie în clasa pregătitoare, îi vom căuta şi vom vedea. Cohorta de copii este de 200.000 şi au fost înscrişi în clasa pregătitoare aproximativ 176.000. Aici nu trebuie să ne uităm sec la date, putem să ne uităm şi să găsim o parte din diferenţa de 20.000 la clasa I sau la grădiniţă", a explicat ministrul Educaţiei naţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi  UNICEF România au lansat marţi un studiu privind abandonul şcolar. Potrivit acestuia, copiii din mediul rural, cei proveniţi din familii sărace, de etnie romă, sau cu cerinţe educaţionale speciale sunt cei mai mulţi dintre cei care abandonează şcoala.

Potrivit datelor prezentate marţi, aproximativ 20% dintre copiii de vârstă preşcolară nu mergeau la grădiniţă. În anul 2009, 8% dintre copiii de vârsta învăţământului primar (7-10 ani) nu frecventau şcoala, în timp ce peste 5% din numărul total al copiilor de vârsta învăţământului gimnazial (11-14 ani) erau în aceeaşi situaţie.

Potrivit raportului, proporţia copiilor de vârsta învăţământului primar ce nu frecventează şcoala în funcţie de vârstă atinge nivelul cel mai ridicat la vârsta de şapte ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ