Ministrul Dan Şova va vota pentru proiectul Roşia Montană în Parlament

| 12 sep, 2013

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a declarat că este de acord cu proiectul Roşia Montană şi va va vota favorabil în Parlament.

Iată derularea conferinţei de presă:


Întrebare: Cât de mult poate da statul român despăgubiri?


Şova: Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor, dar dacă blocăm investiţia ne vor acţiona în instanţă şi vom vedea ce se poate întâmpla. Nu vom avea o poziţie uşoară, oricum. Problema noastră mare este că atunci când luăm în considerare pretenţiile unui investitor, Gabriel Resources este listată pe bursa de la Toronto şi toate planurile de afaceri sunt avizate, ceea ce pentru noi este oarecum dificil

Întrebare: Mama dvs. reprezintă RMGC?

Şova: Va pun la dispoziţie un document emis de RMGC în care am cerut să se precizeze dacă există un raport contractual, au dat această dezminţire.

Întrebare: Există vreo caluză în care statul se obligă să despagubească firma canadiană?

Şova: Eu personal nu aş vrea sa intru în discuţii tehnice. Aş vrea să invoc un argument mult mai simplu: când a spus doamna Boagiu că plătim un miliard euro la Bechtel e o prostie, de data asta vă spun că statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă. Investiţiile făcute de investitorul Roşia Montană se ridica la 550 milioane dolari. Are un proiect, statul român refuză să-l demareze, calculul e foarte simplu, pe partea de beneficiu pe care urma să-l obţină. Scrie în convenţii de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor ... va dau o listă cu zece case mari de avocatură din România care o sa vă confirme că ce spun acum este real.

Întrebare: Cum veţi vota?  Senatorul Şova va spune da sau nu? 

Şova: Cred că senatorul Şova va spune da. Ministrul Şova a contribuit la acest proiect, deci eu îl susţin. În 1995 a existat un contract de colaborare cu acţionarii la Regia Cuprului Deva, nu era nimic statuat în el. Îl dăm publicităţii şi pe el.

Întrebare: Dacă nu se face proiectul, mai există şi alte costuri ale statului român?

Şova: Dacă vrem doar să ecologizăm zona, avem suma pe care a spus-o premierul. Pe documentele acestui proiect de lege, între ele apare o hotărâre de guvern pentru completarea şi modificarea legii minelor.

Întrebare: Cine a participat la procesul de renegociere cu RMGC?


Şova: Reprezentanţi de la foarte multe ministere, de la noi, dezvoltare, mediu, cultură, economie la nivel de secretari de stat şi la nivel tehnic de directori. Alexandru Năstase, secretar de stat la noi, a coordonat aceasta negociere. Din punct de vedere al disciplinei parlamentare, dacă se ia o decizie politică, votăm toţi împotrivă, dacă rămânem cu votul liber, o să votez da.

Întrebare: Cât de oportună e o hotărâre de guvern? Aţi sprijini-o?

Şova: O HG nu poate fi dată care să conţina normele pe care le conţine legea. O HG e un act normativ administrativ care reglementează doar punerea în aplciare a legii. În legea aceasta sunt norme primare, nu secundare. În licenţa de exploatare din 1999 nu există nicio prevedere despre patrimoniul cultural, despre comunitatea de la Roşia Montană, ci trei articole despre protecţia mediului, în care se spune la modul general să protejăm mediul. Noi acum avem prevederi foarte clare referitoare la patrimoniu, la mediu. Acum se asigură prin lege prezervarea cotei de 25% a statului român. S-a discutat de exploatarea altor metale rare, la art. 11 alineatul 3 e interzisă exploatarea altor metale decât aurul şi argintul. Este asumată de către investitor respectarea de către investitor a directivelor neimplementate încă în dreptul românesc.

În acordurile de mediu nimeni nu ştie că investitorul este membru fondator al Institutului de management al cianurilor în minerit. Un ONG finanţat şi constituit de programul de mediu al ONU. Pentru toţi membrii de acolo, se emit nişte certificate internaţionale. În lege sunt introduse multe situaţii de suspendare a licenţei. Dacă preţul aurului scade, statul român poate cere oricând producţia în natură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ