Ministrul Stroe reduce sancţiunile din noul Cod Rutier. Amenda maximă va fi de 9.600 de lei

| 21 sep, 2013

Ministerul de Interne revine asupra proiectului noului Cod Rutier, înaintând în dezbatere publică o formă revizuită a textului în care amenda maximă scade de la 16.000 de lei la 9.600 de lei, iar posibilitatea suspendării permisului este limitată la 2 ani în loc de 5.

Noua variantă a Codului Rutier a fost postată pe site-ul Ministerului de Interne vineri seara, la câteva ore după ce ministrul Radu Stroe a fost încolţit de colegii de partid într-o şedinţă a conducerii PNL, iar Crin Antonescu a anunţat decizia politică de a amâna cu cel puţin două săptămâni intrarea în Guvern a textului, pentru aprobare prin ordonanţă de urgenţă.

În forma revizuită a proiectului, după protestele transportatorilor, amenda maximă ar urma să fie de 120 de puncte, adică de 9.600 de lei la actuala valoare, iar perioada de suspendare a permisului de conducere de doi ani. Ministerul de Interne, cel care iniţiază ordonanţa în Guvern, menţine însă prevederea ca suspendarea dreptului de a conduce pe perioadă nedeterminată să existe, ca decizie a instanţei, "dacă nu a fost achitată amenda aplicată şi nu există posibilitatea executării silite".

Amenzile din noul Cod Rutier

Lipsa centurii de siguranţă în maşină sau a căştii pe motocicletă sau pe scuter este considerată contravenţie şi se va sancţiona cu 4-5 puncte amendă, adică între 320 şi 400 de lei la valoarea actuală de 80 de lei pentru un punct de amendă.

Trecerea pe culoarea roşie a semaforului, depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime, încălcarea regulilor de depăşire în trafic şi neacordarea priorităţii, atât pentru vehicule, cât şi pentru pietoni, se va sancţiona cu 6 până la 8 puncte de amendă, respectiv cu 480-640 de lei.

În situaţia în care ca urmare a trecerii pe roşu, a nerespectării priorităţii sau a depăşirii neregulamentare s-a produs un accident în care s-a avariat un vehicul sau au existat orice fel de pagube materiale, amenda creşte la 9-20 de puncte, variind între 720 de lei şi 1600 de lei. Aceleaşi amenzi se vor aplica şi pentru depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Cu amenzi de 21 până la 50 de puncte (de la 1680 până la 4000 de lei), dar şi cu suspendarea permisului pentru 180 de zile se vor sancţiona neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele luminoase sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fară bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată.

În aceeaşi categorie vor intra conducerea pe autostradă pe sensul greşit, depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h, conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi conducerea sub influenţa alcoolului în situaţia în care nu întruneste elementele încadrării în categoria infracţiunilor.

Când se va suspenda permisul de conducere

Ministerul face un pas înapoi şi în privinţa perioadelor de suspendare a permisului auto. Astfel, un şofer va rămâne fără permis timp de un an "în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru regula de circulaţie încălcată, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală".

Potrivit proiectului noului Cod Rutier, permisul se suspendă timp de doi ani "în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia sau în care se desfăşoară în mod normal depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plîngerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală".

Centura de siguranţă, obligatorie şi pentru copii

În situaţia suspendării permisului pentru mai mult de 3 ani succesivi, şoferii sunt obligaţi să-şi refacă dosarul medical şi să reia examenul teoretic şi practic.

Între obligaţiile şoferilor este inclusă şi asigurarea că minorii transportaţi în maşină poartă centură de siguranţă sau sunt aşezaţi în scaune speciale omologate.

În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, ordonanţa obligă noul proprietar "să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ