Minivacanțele de sărbători scot din letargie turismul românesc

| 06 ian, 2014

Ușor, ușor, bugetul românilor dă semne de revenire după perioada neagră reprezentată de guvernările Boc.

Cel mai simplu și mai clar etalon al acestei relaxări, încă timide, o reprezintă cifrele turistice în creștere raportate atât pe plan intern cât și pe cel extern. Conform acestora, decizia Guvernului de a acorda ”puntea” dintre Crăciun și Revelion a fost una cât se poate de inspirată și nu numai din punct de vedere al traficului, oamenii având acum mult mai mult timp la dispoziție atât pentru a ajunge dar și pentru a se întoarce din destinațiile dorite. Conform raportărilor peste 111.000 de români şi-au petrecut sărbătorile în toate staţiunile din ţară, cheltuind în jur de 95 milioane lei ( adică 21 milioane euro), mai mult cu 15% comparativ cu nivelul anului 2012.

În străinătate au ajuns ”doar” 10.000 de turiști, dar și aceștia reprezintă un salt de 30% față de anul trecut. Situația pe plan intern este îmbucurătoare pentru turismul local, extrem de sensibil și dependent de aceste resurse, cifrele fiind concludente. Conform raportului FPTR, 25.000 de turişti au preferat destinațiile montane, 30.000 de persoane au preferat ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe, cu aproximativ 20% mai mulți faţă de anul anterior.

Zonele rurale au fost preferate de 29.000 de turiști, iar alți 26.000 au ales distracția de sărbători oferită de staţiunile balneare. Doar 600 de persoane s-au încumetat pe litoral, iar pentru Delta Dunării doar 100. „În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea nu s-au modificat faţă de anul anterior, cu excepţia Deltei Dunării şi a zonelor rurale, unde se constată o creştere a tarifelor de 3%“, precizează analiza FPTR.

Cheltuielile turiștilor români în străinătate au fost mult mai modeste, doar 5,3 milioane euro comparativ cu cele aproximativ 21 de milioane cheltuite în țară. Chiar și așa, acest indicator reprezintă un barometru politic, al revenirii la normalitate, având în vedere că cifra de mai sus reprezintă un salt de 70% peste nivelul din 2012, când românii au fost puternic afectați de măsurile financiare coercitive promovate de guvernele BOC și MRU.

Situația făcută publică de FPTR reprezintă un reviriment evident și mult așteptat mai ales de industria turistică autohtonă și un semn de speranță pentru sezonul estival 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ