Mircea Duşa: România, gata să participe la o intervenţie a NATO în Turcia

| 08 oct, 20:15

România este gata să participe la o eventuală intervenţie a NATO în Turcia. Acesta este anunţul ministrului român al Apărării, Mircea Duşa, după reuniunea NATO pe tema Siriei.

România va participa în cazul în care va fi invocat art. 5 la trupele militare care ar putea fi trimise în Turcia. Anunţul a venit din partea ministrului Apărării român, Mircea Duşa.

În cursul zilei, secretarul general al NATO a precizat că dacă va fi nevoie, aliaţii ar putea trimite trupe în Turcia, asta după incidentul de securitate considerat de NATO drept unul deliberat al ruşilor, şi anume violarea spaţiului aerian al unui stat membru NATO, iar România, în baza art. 5 ar putea să participe cu trupe militare.

În ceea ce priveşte solicitările avute de ţara noastră la această întâlnire a miniştrilor Apărării din cadrul NATO, România a vorbit despre necesitatea întăririi securităţii la Marea Neagră, aceasta fiind o analiză ce a fost lansată spre dezbatere pentru aliaţi şi eventuale decizii se aşteaptă la summit-urile viitoare.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format miniștrii Apărării, ocazie cu care s-a discutat despre situația implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO și a obiectivelor stabilite pentru Summitul de la Varșovia în domeniul adaptării strategice a Alianței.

La reuniune, miniștrii Apărării au discutat și despre evoluțiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid și posibilele căi de îmbunătățire a apărării cibernetice, informează un comunicat de presă al MApN.

Un subiect de actualitate l-a reprezentat și situația de securitate din Afganistan și Siria, ultimele evoluții înregistrate și, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezentând suficiente motive de preocupare față de evoluțiile de securitate din Afganistan.

În același timp, situația din Siria reprezintă, în opinia miniștrilor Apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securității din regiune, cât și al consecințelor umanitare.

NATO este pregătită să desfășoare forțe în Turcia dacă va fi necesar, a indicat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în contextul noilor tensiuni provocate de intervenția militară a Rusiei în Siria, relatează DPA.

"Turcia este un aliat foarte puternic și capabil, dar NATO, firește, este întotdeauna pregătită să-și crească prezența și să sprijine. Ne aflăm în dialog permanent cu Turcia, verificând (...) dacă este nevoie să facem mai mult", a declarat Stoltenberg, la finalul reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO, desfășurată joi la Bruxelles și dedicată în principal situației din Siria.

"(Ne-am sporit) capacitatea de a susține și ajuta toți aliații", a mai spus Stoltenberg, precizând că aceasta "îi include, desigur, pe aceia care se află foarte aproape de violența și de tulburările pe care le vedem în sud — în acest caz, Turcia". "Așadar, la nevoie, vom desfășura" trupe, a punctat oficialul NATO.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ