Motivarea arestării în cazul lui Radu Mazăre: Ar avea rezonanţă negativă asupra societăţii

| 16 apr, 19:33

Cercetarea în libertate a lui Radu Mazăre ar fi avut o rezonanţă negativă în rândul comunităţii, căreia i s-ar fi indus ideea şi convingerea că există posibilitatea de a scăpa de o sancţiune penală, în ciuda comiterii unor fapte de corupţie, se arată în motivarea de arestare a edilului suspendat.

În momentul în care au luat decizia de arestare preventivă a primarului suspendat al Constanţei, Radu Mazăre, judecătorii instanţei supreme au ţinut cont de modalitatea în care au fost comise faptele atribuite acestuia.

În plus, magistraţii au analizat şi perioada îndelungată în care s-a desfăşurat activitatea presupus infracţională, începând cu anul 2006, şi repetabilitatea actelor materiale.

"În acest context, aprecierile inculpaţilor (Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky - n.red.) referitoare la situaţia lor familială, dar şi personală, anterioară comiterii faptelor, nu pot conduce la luarea unei alte măsuri privative mai puţin restrictive, cum ar fi cea a controlului judiciar", conform motivării instanţei.

Magistraţii arată că Radu Mazăre şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, implicat şi el în acelaşi dosar, sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave, valoarea sumelor cerute şi primite drept mită ridicându-se la nouă milioane de euro, motiv pentru care se justifică arestare lor.

"Inculpaţii au disimulat primirea sumelor de bani cu titlu de mită prin încheierea unor contracte de publicitate fictive, iar în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu presupus a fi comisă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan se reţine un prejudiciu, până în prezent, de aproximativ 26 milioane de euro, iar cel estimat până la finalizarea contractului de salubrizare fiind de peste 100 milioane euro", se precizează în documentul citat.

Primarul suspendat al Constanţei, Radu Mazăre, a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii.

În acest caz a fost arestat preventiv şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ