MRU: mama tuturor răniților

| 19 aug, 2013

MRU se consideră desigur în continuare un mare conducător de oști aflat în fruntea unei armate politice considerabile. De pe acest piedestal imaginar, MRU își permite chiar să joace rol de mamă a tuturor răniților, anunțându-i sobru pe toți primarii cu probleme că au în persoana sa un sprijin. MRU reușește astfel să împrumute ceva din farmecul desuet al discursurilor politice declamativ-fanfaronarde ale perioadei interbelic.

Abia acum, cei atenți la evoluția politică a efemerului premier MRU pot realiza cu maximă claritate că numirea sa în fruntea ultimului guvern croșetat de Traian Băsescu la Cotroceni a fost de fapt o măsură disperată a președintelui care nu mai putea susține incompetența guvernului Boc, ajuns la conflict deschis cu populația în toate marile orașe. Prezentat cu mare fală de președintele ce jubila încântat de găselniță, premierul MRU nu a întârziat să se înfățișeze românilor ca un individ arogant și suferind de mania grandorii.

Traiectoria sa într-ale guvernării a fost dealtfel rapid întreruptă mai ales spre satisfacția bătrânilor certați de acesta pentru că
au îndrăznit să rămână înzăpeziți cu mortul și orătăniile în casă, prin cătunele din Bărăgan, în loc să aștepte forțele armate cu ghiocei și tricolor pe la porți.

Nimeni și nimic nu l-au putut însă convinge să-și înghită frustrarea pentru rușinoasa înfrângere suferită. MRU a continuat de atunci și până în prezent să confunde planul politicii cu cel personal, refuzând cu obstinație o retragere onorabilă și continuând să se afunde în ridicol. Artizan al unei formațiuni politice de buzunar, intrată în jocul politic practic din neatenția și neglijența unui Blaga preocupat de probleme mult mai grave, MRU s-a făcut periodic remarcat prin declarații gonflate sau fantasmagorice.

Devenit ținta umoriștilor de ocazie în căutare de subiect politic, MRU a rămas în memoria colectivă cu câteva ziceri antologice și atitudini pe măsură. Poate cea mai cunoscută dintre declarațiile sale este cea referitoarea la coagularea dreptei în trei pași. Mai aproape de zilele noastre, MRU a provocat zâmbete și în spatele său s-a făcut un anumit gest cu mâna în dreptul tâmplei după ce, din postura perdantului absolut al anului 2012 și fără nicio perspectivă reală pentru alegerile din 2014, s-a apucat să debiteze savant condițiile ultimative care l-ar putea determina pe el, liderul partidului ediție de buzunar, să primească PNL ”într-o formulă complexă de centru-dreapta”.

Indiferent la glumele și ironiile adeseori dure la adresa sa pe tema gusturilor gastronomice costisitoare dar și a incapacității sale politice evidente, MRU se încăpățânează să emită comunicate politice pe bandă rulantă pe toate temele de actualitate, cu obstinația imperturbabilă cuvenită liderilor unor partide mult mai mari și mai puternice, cu zeci de ani de tradiție politică.

MRU debitează despre următorul președinte al țării, glosează pe tema ruperii USL, emite judecăți la adresa autorităților de la Budapesta și se anunță pregătit pentru alianța electorală din care va răsări "un mare partid centru-drepta, care să fie suficient de flexibil şi de modern pentru a adăposti toate orientările doctrinare".

Imperturbabil și harnic, MRU are o opinie și un sfat pertinent referitor la orice problemă politică. Singurul lucru care-i lipsește, din păcate, pe lângă jena înnăscută care ar împiedica orice om obișnuit să fie atât de plin de sine, este și un partid, atât de necesar pentru a-i da greutate opiniilor și personalității sale. Deși vorbește adeseori la plural, MRU nu mai este băgat în seamă nici măcar de președintele care l-a promovat odinioară.

Ieșit complet din cărți și rupt de realitate, el este ignorat și ocultat din discursul politic al celor pe care el îi consideră demni de a-i fi parteneri. Uneori, chiar este înlăturat precum o muscă prea insistentă, de pe rever, așa cum a făcut-o ultima oară chiar Vasile Blaga care a declarat ofuscat că PDL nu va mai face donații ”partidulețelor”. Una din aceste formațiuni menționate de Vasile Blaga este și Forța Civică a lui MRU. Deși FC nu e cu mult mai mare decât insigna de la reverul liderului său, MRU
insistă să se expună ironiilor de tot felul prin inițiativele sale ce au la bază tot felul de calcule savante, mai puțin dimensiunea și capacitatea organizatorică a partidulețului pe lângă care și PIN-ul de odinioară al lui Cozmin Gușă ar părea azi un gigant politic.

Fie lui MRU i-a fost extirpat în totalitate simțul ridicolului, fie acesta, preocupat de alte zone academice, a neglijat să acumuleze tocmai cultura politică necesară pentru a intui că FC va fi la rândul său pierdut la o promenadă și declarat nul, ca atâtea alte brelocuri ale politicii dâmbovițene. Până la acest tragic deznodământ, care îl va șifona probabil la fel de tare ca și exceptarea sa de la actul de guvernare după numai 78 de zile, MRU se consideră desigur în continuare un mare conducător de oști aflat în fruntea unei armate politice considerabile. De pe acest piedestal imaginar, MRU își permite chiar să joace rol de mamă a tuturor răniților, anunțându-i sobru pe toți primarii cu probleme că au în persoana sa un sprijin. MRU reușește astfel să împrumute ceva din farmecul desuet al discursurilor politice declamativ-fanfaronarde ale perioadei interbelice...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

14 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 aug, 2013
Raluca
Traducerea acestui articol ar suna așa: Ponta, Antonescu și Blaga laolaltă nu fac cât MRU! Și cum celor nesiguri pe ei le e frică de concurență, cea mai bună armă pe care o folosesc e atacul și denigrarea adversarului . Loviți domnilor, loviți, că el crește...voi deveniți din ce în ce mai mici...:)
21 aug, 2013
Ferenczy Stefan
Dvs. pe ce lume trăiți?
Politicianul pe care-l elogiați și-a ratat cariera politică de la debut, ca un avion căruia i se rupe trenul de aterizare înainte de decolare. Reveniți cu picioarele pe pământ, domnișoară. MRU este un personaj soon to be forgotten.
20 aug, 2013
petre
deranjeaza ???
nici comunistilor de odinioara si nici neocomunistilor de azi nu le convine cand vad oameni destepti, mai cu seama cand acestia se incumeta sa faca politica; altfel de politica ! Deocamdata MRU are singurul discurs coerent si realist si este printre singrii politiceni care mai tine legatura cu oamenii de rand. Carcotasii gasesc nod in papura unui OM care chiar vrea sa faca ceva pentru tara asta, altceva in afara de a fura, de a minti si de a face circ. Un articol ridicol si plin de venin generat de impotenta de a te ridica macar la nivelul gleznei lui MRU !!!!
21 aug, 2013
Ferenczy Stefan
hmm
Văd că MRU și-a trimis puținii colaboratori pe care-i mai are pe post de agitprop, aici... Succes. O să aveți nevoie.
20 aug, 2013
Alina
Vorbim de cantitate sau de calitate, dle “rugbyst“ ? :) As prefera 5 capabili in locul a sute de incompetenti ! Altceva ???
21 aug, 2013
esticretindecitetratez
:))
Pupa-te-ar Tamango, de elitistă mică și iubitoare de fripturi scumpe... Cum le știi tu pe toate, ca un om mare. Te sfătuiesc să-l votezi la două mâini, totuși câteodată și cantitatea contează!
21 aug, 2013
elitistul
catre cel ce-si spune esti cretin
Da, ai dreptate, esti asa cum altii te striga, cretin adica, o dovedeste comentariul tau lipsit de logica (stangistii pretind ca au asa ceva la mansarda, dar cam atat) de bun simt (de obicei deficitar la stangisti) deci lipsit de argumente pertinente; in absenta acestora ai apelat la calificative gen elitist, care presupun ca este acelasi cu basist la ora actuala sau reactionar burghez de pe la 1948; cat despre votatul la doua maini, te informezi ca nu suntem teleormanistanezi ca si tine; a, scuze, tu poate nu esti teleormanistanez, tu esti cretin, asa cum semnezi. Si nu te tratezi.
20 aug, 2013
Clubul de rugby
10 negri mititei: FC se reuneste
Cele 4 postari de mai jos reprezinta opinia majoritatii membrilor de partid ai FC. Ar fi fost mai multi, e drept, dar 5 dintre acestia sunt plecati in concediu, iar al 6-lea a renuntat la politica.
20 aug, 2013
basist
Tovarase clubul de rugby
Iar al tau unic comentariu uslamist aici pe forum nu reprezinta decat sintagma "a bate campii cu gratie", atitudine tipic uselista, atunci cand esti pus in fata unor fapte de netagaduit si, prin urmare, nu ai argumente pertinente cu care sa combati "inconvenientul"; important e, la voi stangistii, s-o tii tot una si buna, chiar daca o dai in prostie; comentariul tau dovedeste inca o data tupeul stangistilor ca surogat pentru logica autentica, inteligenta; si apropo, intre timp au venit si ceilalti "membri de partid" FC din "concediu", dupa cum poti vedea aici pe forum; incepem sa ne adunam; voi unde sunteti, la referendumul de demitere a lui Basescu sau in Piata Universitatii cumva? Racniti atunci mai tare, ca nu v-auzim...
21 aug, 2013
Rlc
Comentează tocmai cel care se află în minoritate. Unde-s usl istii? aaa, nu e campanie să vă plimbați cu autocarele pt o ciorba, deci nici postaci platiti nu mai exista care sa scrie comentarii incorecte gramatical...care te zgarie pe retina.
20 aug, 2013
Liviu
El a fost premier 78 zile, dar Usl ~ul. a facut ceva bun intr~un an ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ