Mugur Isărescu: O ajustare poate să evite austeritatea

| 17 mai, 2013

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, astăzi, că ajustarea poate să evite austeritatea sau să o scurteze, adăugând că România a intrat, în 2007, în ”unul din visele periculoase”, acela de a crede că ne cresc salariile ca în UE.

”Nu este să picăm în niciun fel de vis nerealizabil. Şi unul din visele periculoase în care a intrat România a fost acela: gata, am intrat în UE, s-au rezolvat toate, ne cresc salariile ca în UE. A fost chiar un slogan politic în 2007. Putem să dăm salarii mai mici în România, după ce am intrat în UE? Nu numai că se poate, ţările care nu au respectat legităţile adevărate ale economiei (...), chiar dacă au dat mai mult, au trebuit să taie. Şi asta este austeritatea. (...) Ajustarea este inevitabilă, când măsurile nu au fost sustenabile”, a spus Isărescu.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR consideră că ajustarea poate să evite austeritatea. ”Dar dacă eşti într-adevăr şi vizionar şi echilibrat şi cântăreşti bine lucrurile, o ajustare poate să evite, cred eu, austeritatea sau să fie o austeritate pe termen scurt”, a adăugat Isărescu.

Totodată, Isărescu s-a arătat încrezător în proiectul european, dar în acest proiect ”extrem de complicat” al unei Europe în care nu se vor şterge diferenţele culturale.

”Cum se va pune în practică ideea că multiculturalismul european este un activ nu un pasiv, este un avantaj, nu un dezavantaj, rămâne şi pentru mine - un optimist, o persoană care crede în proiectul european - un semn de întrebare, în ce măsură vom reuşi acest lucru. (...) Nu văd o Europă în care se vor şterge rapid diferenţierile culturale. În acest proiect extrem de complicat, vom mai avea o problemă, ca să păstrăm toate aceste trăsături mai mult sau mai puţin, naţionale, într-un proces de integrare, o să ne omoare pe noi complexitatea”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR şi-a exprimat încrederea în proiectul european, dar îl consideră ''un proiect în curs de desfăşurare, nu este deloc terminat, nu este ireversibil'.

Referitor la pactul de stabilitate, Isărescu spune că nu este sigur că acesta a fost conceput bine, acuzând dualismul guvernelor europene, care, în timpul campaniilor electorale, critică Bruxelles-ul.

”În multe domenii putem să avem semne de întrebare dacă a fost bine concepută funcţionarea pactului de stabilitate, pentru că în loc de uniune politică, ce a pus Europa? A pus o Comisie Europeană cu mai multă sau mai puţină putere, contestabilă de multe ori, cu sisteme politice naţionale, (...) fiecare se duce acasă, ca să mai câştige voturi, nu mă refer la Guvernul României, noi facem excepţie, critică Bruxelles-ul. Urmăriţi toate campaniile electorale, critică ce se întâmplă la Bruxelles”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR militează pentru o politică fiscală comună şi un plan de stabilitate, care să nu mai fie încălcat. ”Deci acest dualism pe care îl numesc duplicitate, şi în loc de politică fiscală comună, care este esenţială pentru a avea o politică monetară comună, conlucrarea între două politici este esenţială, plus un plan de stabilitate care a fost încălcat de la început, de principalele ţări. Şi aceasta este o realitate. De Germania, de Franţa. De ce? Pentru că atunci lucrurile mergeau bine şi era înainte de criză”, a menționat Isărescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ