Mugur Isărescu pune punct speculațiilor politice în cazul CFR Marfă

| 07 aug, 2013

Mugur Isărescu a subliniat în esență că în cazul CFR Marfă este prioritară eliminarea pierderilor, cu sau fără privatizare. Argumentele guvernatorului scot CFR Marfă din epicentrul intereselor și jocului politic promovat de președintele Băsescu. Nici măcar stoparea privatizării nu poate fi o tragedie și un pretext de speculații politice, fiind în continuare disponibilă alternativa privatizării managementului.

În disputa legată de privatizarea CFR Marfă, politizată excesiv și exclusiv de Traian Băsescu între două drumuri la Cireșica, s-a auzit din nou, în replică și vocea rațiunii. Profitând de concediul premierului, cercurile politice care-i țin isonul lui Traian Băsescu au îndesit atacurile mediatice, afirmând la devălmășie despre CFR Marfă orice, mai puțin adevărul esențial.

Traian Băsescu a intervenit post-licitație, afirmând public că este deținătorul unor informații alarmante și de natură să compromită privatizarea. Absolut firesc, premierul a cerut convocarea CSAT, singura în măsură să decidă ce e de făcut în lumina noilor informații și având în vedere caracterul strategic al companiei.

Solicitarea nu a fost pe gustul președintelui, care a temporizat ca la cel mai ieftin meci de fotbal de ligă județeană. O vreme s-a făcut că nu aude solicitarea, pe urmă a afirmat că CSAT s-a exprimat deja, în februarie și că oricum Consiliul nu are nicio cădere să avizeze privatizarea unei companii. Când i s-a replicat că nu este o companie oarecare, la final, a negat că CFR Marfă ar avea caracter strategic. Toate acestea au culminat cu convocarea de urgență a unei ședințe CSAT de fațadă, imediat după plecarea miniștrilor și premierului în concediu.

Toată această fățărnicie nu a trecut neobservată și a provocat reacții virulente chiar și pe plan extern, rămânând în antologia politicii românești un articol extrem de dur publicat de Deutsche Welle la adresa lui Traian Băsescu, în care acesta este asemuit cu un cuțitar ce evoluează într-o zonă de trivialitate politică și care dă dovadă de atitudine nedemnă pentru un președinte.

Acestei veritabile palme, un afront fără precedent dintr-o zonă care reprezenta odinioară fieful politic al lui Traian Băsescu, i-a urmat zilele trecute opinia guvernatorului Mugur Isărescu.

Acesta pare să iasă abia acum din lunga silenzio stampa care pare să-i fi fost impusă fără menajamente de președinte în urma criticilor guvernatorului pe marginea împrumutului FMI de 20 de miliarde, contractat pe repede înainte și fără consultarea BNR.

Mugur Isărescu a subliniat în esență că în cazul CFR Marfă este prioritară eliminarea pierderilor, cu sau fără privatizare. Argumentele guvernatorului scot CFR Marfă din epicentrul intereselor și jocului politic promovat de președintele Băsescu. Nici măcar stoparea privatizării nu poate fi o tragedie și un pretext de speculații politice, fiind în continuare disponibilă alternativa privatizării managementului. Ori o asemenea luare de poziție contravine intereselor conjuncturale ale președintelui, mutând
centrul de interes de la procesul de privatizare și ieşirea din logica privatizării eşuate, în fond o marotă politică pentru cercurile interesate mai degrabă în atacarea guvernării USL.

Nu numai luarea de poziție în cazul CFR Marfă a presărat sare pe rănile defetiștilor din anturajul președintelui. Mugur Isărescu a mai confirmat și recentul succes în negocierea unui nou acord cu FMI, care îi permite practic lui Victor Ponta să-și securizeze infrastructura reformei economice:

"În plus, perspectiva încheierii unui nou acord preventiv de finanțare externă cu instituțiile internaționale este de natură să consolideze stabilitatea cadrului macroeconomic și să impulsioneze ritmul reformelor structurale, întărind astfel rezistența economiei românești față de șocuri externe.” a afirmat Mugur Isărescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 aug, 2013
cantautor
dar cine a zis ca e o tragedie,dragilor...?
prioritara este eliminarea pierderilor...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ